Sernik na zimno w wersji fit - 4 przepisy
Sernik na zimno z jogurtem greckim
Składniki:
- opakowanie pełnoziarnistych herbatników
- 7 łyżeczek żelatyny
- 100 ml gorącej wody
- 1 opakowanie greckiego jogurtu o ulubionym smaku
- 300 g twarogu
- 300 g gęstego jogurtu
- 200 g ulubionych świeżych owoców (borówki, truskawki, maliny lub brzoskwinie)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru.
Wykonanie:
Przygotować pierwszą warstwę sernika, w tym celu rozpuścić 3,5 łyżeczki żelatyny w 50 ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia. Ser połączyć przy użyciu miksera z jogurtem i odrobiną cukru. Do masy stopniowo dodawać żelatynę (stale mieszając). Formę do tortu wyłożyć pokruszonymi herbatnikami i wylać na nie pierwszą warstwę sernika. Włożyć do lodówki na godzinę. A następnie przygotować drugą warstwę sernika. Znów 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Umyć, osuszyć i zmiksować owoce. Połączyć je z cukrem i jogurtem. Przestudzoną, rozpuszczoną żelatyną, wymieszać z masą i wylać na pierwszą warstwę tortu. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe.
Owocowy sernik na zimno (ekspresowy!)
Składniki:
- 0,5 kg białego sera
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 g wiśni (można dodać inne ulubione owoce)
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 6 łyżek cukru
Wiśnie umyć, osuszyć i usunąć z nich pestki przy pomocy drylownicy. Zmiksować je blenderem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie biały ser utrzeć ze zmiksowanymi owocami. Dodać ubitą śmietanę i żelatynę. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciasta wyłożyć okrągłymi biszkoptami, wylać masę serową. Włożyć do lodówki na dwie godziny i gotowe. Można udekorować także galaretką.
Sernik na zimno w szklankach
To inna forma typowego sernika na zimno. Świetny sposób, by przygotować zaskakujący i pyszny deser, który pozytywnie zaskoczy gości.
Składniki:
Masa serowa:
- 100 g twarogu
- 4 łyżki mascarpone
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
Sos:
- 4 garści ulubionych owoców (mogą być maliny, truskawki, borówki, jagody czy brzoskwinie)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Spód: 8 łyżek uprażonych na patelni płatków migdałów
Dodatkowo:
- 4-5 sztuk średniej wielkości bezy
Wykonanie:
Bezy pokroić na małe kawałki i odstawić. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Owoce zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. W misce połączyć twaróg z serkiem mascarpone, jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do szklanek wsypać płatki migdałów, następnie naprzemiennie układać warstwę serową i sos truskawkowy. Dekorować kawałkami bezy i listkiem bazylii lub mięty.
Czekoladowy sernik na zimno w wersji fit
Składniki:
- 300 g kruchych ciasteczek
- 4 łyżki masła
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 1 gorzka czekolada
- 0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć nim spód i boki tortownicy i uklepać. Wstawić do lodówki. Twaróg sernikowy wymieszać w misce z cukrem pudrem. Czekoladę pokroić w małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe.
To może jeszcze kawałek serniczka? ;-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|