KGW w Brzeźnie poleca: piernik świąteczny, rogaliki i śledzie po sułtańsku
Piernik świąteczny pod śniegową pierzynką
Przepis na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 przyprawa piernikowa
- 4 łyżki konfitury z wiśni
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- orzechy włoskie
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- 1 łyżka bułki tartej do wysypania blachy
Przygotowanie piernika
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski przesiać mąkę, sodę, przyprawę piernikową i kakao. Dodać cukier. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wbić jajka, wlać wodę gazowaną i olej rzepakowy. Dodać konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników.
3. Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej i obtoczyć. Przełożyć do ciasta. Dodać rozdrobnione orzechy włoskie. Całość delikatnie wymieszać (nie za długo).
4. Keksówkę wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
6. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Rogaliki drożdżowe z konfiturą z wiśni
Składniki:
- 4 jajka
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 250 g margaryny
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- konfitura z wiśni
Wykonanie: Margarynę rozpuścić w szklance mleka. Jajka ubić z cukrem. Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże i dolać resztę mleka. Zagnieść z ubitymi jajkami. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Wszystko zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 części, następnie wałkować okrągłe placki i każdy dzielić na 8 trójkątów. Następnie na każdy nałożyć konfiturę i zwinąć. Ułożyć na blaszkę. Każdy rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 180 st. C aż się zarumienią.
Śledzie po sułtańsku
Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych solonych - około 400 g
- 2 spore cebule - około 380 g
- około 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 80 g dowolnych rodzynek (może być żurawina)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego - około 40 g
- 6 łyżek ketchupu pikantnego - około 120 g
Wykonanie: śledzie moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki o szerokości ok 2 cm. Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę, aż lekko zmięknie. Dusimy kilka minut do miękkości cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Układamy w naczyniu szklanym warstwami.
KGW w Brzeźnie życzy Państwu dużo kulinarnych radości podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|