Pieczony pieróg z kapustą kiszoną - świąteczne gotowanie z KGW w Strzale
Opublikowano 13.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Pieczony pieróg z kapustą kiszoną idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. "To danie przygotowywały nasze babcie, mamy, a teraz my. Pieróg jest prosty w przygotowaniu, tani, sycący, a jaki pyszny" - zachęcają Panie z KGW w Strzale.
Pieczony pieróg z kapustą kiszoną
CIASTO:
- 1 kg maki,
- 3 dag pokruszonych drożdży,
- 1 jajko,
- ok. 250 ml mleka letniego,
- szczypta soli i cukru.
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
FARSZ:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- 1/2 kg słoniny,
- 2 duże cebule,
- kminek mielony,
- sól i pieprz.
Dodatkowo: jajko do posmarowania pieroga, kminek do posypania
Wykonanie: Kapustę obgotować, usmażyć słoninę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem poddusić, dodać obgotowaną i odsączoną kapustę, przyprawy i jeszcze chwilę razem dusić, wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części rozwałkować, nałożyć farsz i złożyć jak pieróg, brzegi splatać, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem w ziarnach i piec w 190 stopniach do momentu aż pieróg będzie miał piękny, złoty kolor. Podawać można na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|