Kwas foliowy - w jakich produktach występuje?

Do głównych funkcji pełnionych przez kwas foliowy w organizmie zalicza się:
- rolę w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii,
- udział w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek (wpływa przez to na zwiększenie odporności organizmu),
- wpływa na rozwoju komórek nerwowych,
- bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli materiału genetycznego komórek (co czyni go niezbędnym w procesie wzrostu i rozmnażania),
- wpływa na powstawanie neurotransmiterów, czyli serotoniny i noradrenaliny, wsparcie dla funkcjonowania układu pokarmowego (uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego i zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit),
- ma działanie uspokajające i kojące na zmysły.
Skutki niedoboru kwasu foliowego
Niedobór folianów wynikający z niedostatecznego spożycia, wchłaniania lub zwiększonego zapotrzebowania może powodować niedokrwistość megaloblastyczną. Objawami ogólnymi niedokrwistości są osłabienie, łatwa męczliwość, upośledzenie koncentracji i uwagi, ból i zawroty głowy, bladość skóry, duszność, uczucie kołatania serca. U około połowy chorych występują również objawy ze strony układu pokarmowego tj.: nudności, zaparcie lub biegunka, utrata smaku, pieczenie języka, który jest powiększony, wygładzony i ciemnoczerwony. Niedobór kwasu foliowego może być również przyczyną wczesnego i gwałtownego siwienia, a także bezpłodności. Tutaj ważna uwaga… także nadmierne przyjmowanie folianów może mieć negatywne konsekwencje.
Źródła kwasu foliowego
Kwas foliowy jest substancją egzogenną, musi być dostarczony z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi go wytworzyć. Bogatym źródłem są: wątróbki (trzeba tylko dbać o to by pochodziły ze sprawdzonego, wiarygodnego źródła), ciemnozielone warzywa liściaste, (szpinak, brukselka, bób, zielony groszek, kalafior, brokuły). Znaczne ilości kwasu foliowego występują również w wyciągu z drożdży, kiełkach zbóż, jajkach. Związki te są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz kwasowość środowiska dlatego warto pamiętać, że podczas gotowania foliany tracą swą wyjściową zawartość żywieniową o około 50–90%. W aptekach dostępne są także suplementy diety na bazie kwasu foliowego, po której sięgają najczęściej kobiety myślące o zajściu w ciąże lub już ciężarne.
O roli kwasu foliowego dla kobiet w ciąży przeczytacie w II cz. artykułu.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|