Przepis na domowy budyń i kisiel - proste i pyszne!

Przepis na domowy budyń waniliowy
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- pół laski wanilii,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Wykonanie:
Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy masło i wanilię (ziarenka wyskrobane z laski wanilii). Zalewamy całość 1,5 szklanką mleka. Pozostałe mleko ucieramy z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Później dodajemy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy. Po chwili wszystko się zagotuje i uzyskamy gładką konsystencję. Wówczas budyń jest gotowy.
Jeśli chcemy uzyskać budyń czekoladowy, wystarczy dołożyć do składników 3 łyżki gorzkiego kakao.
Przepis na domowy kisiel malinowy
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 4 łyżki soku malinowego (możemy dodać oczywiście sok z dowolnych owoców),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
1/2 szklanki wody należy zagotować z cukrem. Do pozostałej wody dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Sok owocowy dodajemy do wody, a po chwili rozmieszaną mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i doprowadzamy do zagotowania. Po chwili kisiel jest gotowy. Kisiel można podawać ze świeżymi owocami.
Pyszny deser z pewnością będzie smakował wszystkim domownikom.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|