Tarty i quiche - czym się różnią? Jak je zrobić?

Tarta a quiche?
Tarta to rodzaj wypieku, który składa się z ciasta francuskiego, drożdżowego bądź kruchego. Uzupełnia ją wytrawne lub słodkie nadzienie. Z kolei quiche jest wypiekiem, który składa się ze słonego ciasto kruchego. Używamy do niego wyłącznie wytrawnego nadzienia zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Są to popularne dania kuchni francuskiej.
Tarta z mascarpone i owocami
Składniki na tartę:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła schłodzonego
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru pudru
Krem:
- 330 ml schłodzonej śmietany 30%
- 1 opakowanie mascarpone
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- ulubione owoce
Wykonanie tarty:
Najpierw trzeba przygotować ciasto. W tym celu wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i ugnieść. Rozwałkować je na papierze do pieczenia. Następnie przełożyć do blachy od tarty wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Dobrze docisnąć brzegi i nakłuć widelcem. Na spodzie położyć papier do pieczenia i wysypać specjalne koraliki lub fasolę. Nie może urosnąć w górę. Piec 15 min. w 180 stopniach, a następnie jeszcze 10 min. bez obciążenia. Rumianą tartę wyjąć i odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić, a potem połączyć z cukrem i mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Wysmarować nią tartę i ozdobić ulubionymi owocami.
Prowansalska tarta z cukinią i serem feta
Składniki na tartę:
- 150 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 100 g sera feta
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
Wykonanie tarty:
Najpierw z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, a następnie włożyć je na 15 min. do zamrażalnika. W tym czasie w małej miseczce połączyć jajko z mlekiem i jogurtem naturalnym. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cukinię z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do przestygnięcia. Wyjąć ciasto na tartę z zamrażarki i rozwałkować. Włożyć je do wytłuszczonej formy do tarty i nakłuć widelcem. Nałożyć podsmażoną cukinię, pokrojony w plasterki pomidor oraz pokruszony na drobne kawałki ser feta. Całość zalać masą z jajka i jogurtu naturalnego. Włożyć na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i gotowe.
Wytrawna tarta z mięsem i warzywami
Składniki na tartę:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 40 g smalcu
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 150 g zielonej fasolki
- 1 cukinia
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 100 g sera mozzarella
- kilka pomidorków koktajlowych i liści bazylii do ozdoby
Wykonanie tarty:
Na odrobinie oleju w rondelku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso mielone i dobrze przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w mniejsze kawałki zieloną fasolkę. Dusić pod przykryciem około 30 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy i wystudzić.
Połączyć przygotowane wcześniej składniki i zagnieść z nich ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do tarty, tak aby brzegi wystawały odrobinę wyżej. Na tartę nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Tartę posypać mozzarellą i piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przed podaniem tarty, można udekorować ją przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i bazylią.
Quiche z wędzonym łososiem w towarzystwie gruszki i sera
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 200 g wędzonego łososia
- 1 serek camembert
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 g żurawiny ze słoika
- garść rukoli
Masa jajeczna:
- 5 jajek
- 100 ml śmietany 30%
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Wykonanie:
Z podanych wyżej składników zagnieść i rozwałkować ciasto. Wylepić nim formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przygotować masę jajeczną. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Gruszkę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny a ser camembert pokroić w plastry. Na podpieczony quiche położyć plastry wędzonego łososia, sera i gruszki. Dodać żurawinę. Całość zalać masą jajeczną. Piec jeszcze 20 minut i gotowe. Przed podaniem posypać rukolą.
Quiche z pomidorami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
- 80 g żółtego sera
- 100 g serka śmietankowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 6-8 pomidorów
- sól i pieprz
Wykonanie:
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, rozwałkować na duży i gruby placek. Cebulę pokroić w kostkę i połączyć z tartym serem, serkiem śmietankowym i majonezem. Następnie doprawić do smaku. Umyte i osuszone pomidory pokroić w półplasterki. Rozwałkowane ciasto wykleić na blasze do tarty. Rozłożyć plastry pomidorów, a całość zalać masą serową. Brzegi zagnieść do środka, aby nic nie wypłynęło. Piec około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Quiche z kurczakiem i pieczarkami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Nadzienie:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 6 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 2 jajka
- 100 ml słodkiej śmietany
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść. Uformować kulę i schłodzić przez 15 minut w zamrażalniku, a następnie rozwałkować na cienki placek. Przełożyć go do wcześniej natłuszczonej formy do tarty i nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i podsmażyć.
Na podpieczony quiche rozłożyć pokrojone w plastry pomidory, następnie wyłożyć pieczarki i kurczaka. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem i zalać całość. Piec 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.