Co zrobić z czereśni? Poznaj nasze propozycje

Domowe lody czereśniowe
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 600 ml śmietanki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka, zasypać 2 łyżkami cukru i zagotować około 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i odstawić do przestygnięcia. Żółtka i jajko ubić z resztą cukru. Następnie ubić śmietanę, połączyć z mlekiem i serkiem mascarpone, masą jajeczną i musem czereśniowym. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Zamrozić i gotowe.
Ciasto Fale Dunaju
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 250 g miękkiego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 0,5 litra mleka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
400 g czereśni
Składniki na polewę czekoladową:
- 5 łyżek słodkiej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, połączyć z żółtkami. A następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao i mleko.
Blachę do pieczenia ciasta wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć na niej jasne ciasto, wydrylowane czereśnie, a następnie pokruszyć kawałki ciemnego ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, a następnie wystudzić.
Przygotować krem. W tym celu odlać 3/4 szklanki zimnego mleka i połączyć je z dwoma rodzajami mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, a po zagotowaniu wlać rozmieszane mąki i chwilę mieszać. Krem należy wystudzić, a następnie utrzeć na jednolitą masę z masłem i rozsmarować na placku. Na koniec roztopić masło i zagotować z pozostałymi składnikami, a kiedy polewa przestygnie udekorować nią ciasto.
Clafoutis – francuskie ciasto naleśnikowe z czereśniami
Składniki:
- 450 g czereśni
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 12%
- 100 g cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka bułki tartej.
Czereśnie umyć i wydrylować, zasypać łyżką cukru i odstawić na kilka minut. W misce połączyć mąkę z cukrem i szczyptą soli. W drugiej misce ubić jajka ze śmietaną, a następnie mokre składniki dodać do suchych i wszystko dobrze wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem, posypać bułką tartą, ułożyć na niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem. Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto doskonale smakuje w upalne letnie popołudnie. Można je podawać z musem owocowym lub lodami i odrobiną mięty.
Sałatka z czereśniami
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 0,5 sera feta
- 1,5 szklanki czereśni
- 2 gałązki koperku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
Sałaty rozłożyć na talerzach i porwać na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić. Natrzeć przyprawą do kurczaka i usmażyć do zarumienienia z obu stron. Pokroić w plasterki i rozłożyć na sałacie. Ser feta pokroić w kostkę. Gałązki kopru drobno poszatkować i posypać nimi sałatę. Na koniec przyprawić całość solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.
Filet z kurczaka nadziany czereśniami
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 2 szklanki czereśni
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- olej do pieczenia
- kilka listków mięty
- wykałaczki
Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błonek i podzielić na równe duże kawałki. Delikatnie je rozbić, przyprawić solą, pieprzem i odstawić. Następnie przygotować nadzienie. Umyte liście mięty drobno posiekać, czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Nałożyć farsz na filety, zawinąć w koperty i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i piec przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawać z ziemniakami lub kopytkami w towarzystwie świeżej surówki.
Serowe knedle z czereśniami
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g czereśni
- 100 g twarogu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić i przepuścić przez praskę razem z twarogiem. Wbić jajko, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wszystko razem wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Z ciasta formować kuleczki, rozpłaszczyć je na dłoni, nałożyć farsz i zakleić. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane musem czereśniowym.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|