Lasagne na różne sposoby - wybierz swoją ulubioną!

Lasagne bolognese
Składniki:
- makaron do lasagne
- 300 g żółtego sera
Sos pomidorowo-mięsny:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- suszona bazylia
- sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Wykonanie:
Na odrobinie oleju rozgrzanej na patelni zarumienić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i zarumienić, a następnie wlać pomidory z puszki, doprawić do smaku i dusić około 15-20 minut.
Sos beszamelowy powstanie po rozpuszczeniu masła w rondelku i zarumienieniu na nim mąki (ciągle mieszając). Zdjąć z ognia, dolać mleko i mieszać do zgęstnienia sosu. Przyprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami makaron, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamelowy i tarty ser. Lasagne zapiekać przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Lasagne z brokułami i kurczakiem
Składniki:
- 2 brokuły
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- olej
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- sól
- 250 g sera mozzarella
- opakowanie makaronu lasagne
- 2 łyżki mąki
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę drobno pokroić i zarumienić na odrobinie oleju na patelni. Następnie dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć i wlać szklankę wody, poddusić, a następnie zagęścić mąką. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i oregano, a następnie smażyć na patelni z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami makaron lasagne, ugotowane brokuły, sos, kawałki z kurczaka i żółty ser. Zapiekać przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Szpinakowo-łososiowe lasagne przykryte porem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 1-2 filety łososia
- 40 dag szpinaku
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól morska i pieprz
Składniki na sos beszamelowo-porowy:
- 1 duży por
- 2 duże ząbki czosnku
- 120 ml białego wina
- 600 ml mleka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 200 g żółtego sera
Wykonanie:
Łososia bez skóry umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 2 godziny do lodówki, a następnie usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Usmażonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak dusić na łyżce masła do miękkości, doprawić solą i pieprzem. A cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.
W rondelku rozpuścić masło klarowane, zeszklić na nim por pokrojony w cienkie półplasterki, przepuszczony przez praskę czosnek, a po kilku minutach wlać białe wino. Po delikatnym odparowaniu zagęścić mąką, a następnie powoli wlać mleko, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwami makaron lasagne, plastry cukinii, kawałki łososia oraz sos porowo-beszamelowy. Całość posypać żółtym serem i piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podawać z lekką surówką.
Dyniowa lasagne z mięsem mielonym
Składniki:
- 600 g wydrążonej dyni
sos:
- 1 kg mięsa mielonego
- 300 g suszonych moreli
- 3 duże czerwone cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
- sól i pieprz
- szczypta cynamonu
- por
- łyżka masła
- 4 opakowania mozzarelli w kulce
- świeże liście bazylii
Wykonanie:
Odrobinę masła rozgrzać na patelni i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek oraz przyprawić imbirem. Dodać mięso i podsmażyć je do zarumienienia, a następnie na patelnię dorzucić pokrojony seler naciowy oraz morele. Dusić 20 minut na małym ogniu, wlać passatę pomidorową i przyprawić.
Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem.
Obraną ze skórki dynię pokroić na cienkie i długie plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami dynię, pora, kawałki mozzarelli i sos mięsny. Wstawić na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Lasagne mięsno-pieczarkowa w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 6-8 kotletów mielonych
- 4 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 3 duże cebule
- pół pęczka natki pietruszki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 600 ml wody
- sól i pieprz
- 200 g żółtego sera
Wykonanie:
Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli i smażyć kilka minut, doprawić je solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Na tej samej patelni jedną drobno pokrojoną cebulę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę zeszklić przez kilka minut, dodać koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach doprawić cukrem, solą i pieprzem, wlać wodę i gotować kilka minut na małym ogniu.
Kotlety mielone pokroić w cienkie plasterki, a żółty ser zetrzeć na tarce.
Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłożyć warstwami makaronu, sosu, mięsa, pieczarek, sera i zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać w towarzystwie lekkiej sałatki.
Smacznego!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|