Obiad z grilla - przepisy na znakomite dania z rusztu

Grillowane skrzydełka na ostro
Składniki:
- 10 skrzydełek
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- dwie łyżeczki ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- dwie łyżeczki papryki słodkiej,
- dwie łyżeczki papryki ostrej,
- szczypta przyprawy chili,
- 2 łyżki miodu,
- trzy łyżki pikantnego ketchupu.
Z podanych składników robimy marynatę, wszystko dokładnie mieszamy. Obtaczamy w niej umyte i osuszone skrzydełka. Mięso zostawiamy w marynacie na co najmniej 4 godziny. Tak przygotowane opiekamy na mocno rozgrzanym ruszcie z obu stron – aż skórka będzie dobrze zapieczona.
Marynowana karkówka z grilla
Składniki:
- 6 plastrów karkówki,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki ketchupu,
- sok z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie – 1 łyżeczka,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej.
Najpierw łączymy ze sobą składniki płynne, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Marynujemy mięso najlepiej przez całą noc.
Polędwica z grilla
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki suszonego rozmarynu,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz i sól.
Łączymy oliwę z rozmarynem, pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwicę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Mięso obtaczamy w marynacie (najlepiej pozostawić na całą noc). Na gorący ruszt kładziemy kawałki mięsa i opiekamy po ok. 2-3 min z każdej strony.
Grillowany łosoś
Składniki:
- filet z łososia,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
- szczypta oregano, sól i pieprz.
Łososia oprószamy solą, pieprzem, nacieramy olejem z suszonych pomidorów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy oregano. Łososia grillujemy przez około 3 minuty z każdej strony.
Grillowany szaszłyk wiosenny
Składniki:
- filet z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- 1 mała cukinia,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- cebula czerwona,
- 5 pieczarek,
- długie wykałaczki.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, cukinię kroimy w talarki, cebulę w półksiężyce, papryki kroimy w kostkę, a pieczarki w grubsze plastry. Składniki nadziewamy w dowolnej kolejności na wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki skraplamy oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy około 10-15 minut, pamiętając o obracaniu co 2-3 minuty.
Soczysty burger z grilla
Składniki:
- 500 g mielonego chudego mięsa wołowego (na 4 burgery),
- sól, pieprz do smaku,
- 4 plastry sera żółtego,
- 1 mała cebula,
- 1 cebula czerwona,
- 4 bułki burgerowe,
- rukola,
- 2 łyżki oleju,
- musztarda,
- ketchup,
- ew. długie wykałaczki.
Mielone mięso łączymy z pokrojoną cebulką i olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i formujemy 4 burgery.
Pieczemy na rozgrzanym ruszcie przez około 10, opiekamy z obu stron. Pod koniec pieczenia na mięso kładziemy plaster sera. Przekrojone bułki również przez chwilę podgrzewamy na grillu.
Teraz przystępujemy do stworzenia burgerowej konstrukcji ;-)
Dolną cześć bułki smarujemy musztardą, kładziemy rukolę, następnie burgery z roztopionym serem, plastry czerwonej cebuli. Górną część bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy całość. Burger można spiąć długą wykałaczką. Ale pyszności!
Grillowany dorsz z cytrynową nutą
Składniki:
- 2 filety z dorsza,
- sól, pieprz,
- skórka otarta z cytryny,
- odrobina startego imbiru,
- masło.
Filet kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, startym imbirem i skórką z cytryny. Kawałki ryby zawijamy w folię aluminiowa, wkładamy do środka jeszcze kawałek masła. Grillujemy przez około 10-15 minut.
Smacznego! W tym sezonie zapewne na jednym grillu się nie skończy ;-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|