Drożdżowe wypieki na słodko

Domowe drożdżówki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- szklanka mleka,
- 3 żółtka,
- 50 g roztopionego masła,
- szczypta soli,
- dżem truskawkowy lub wiśniowy.
Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Gotowy rozczyn przekładamy do miski, dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier, sól, żółtka i masło. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsc (przykrywamy ściereczką).
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy dżemem, zawijamy roladę, którą później kroimy na kawałki (około 2-3 cm). Drożdżowe „ślimaczki” wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem można udekorować lukrem.
Domowa chałka
Składniki na 1 chałkę:
- pół szklanki mleka,
- 40 g roztopionego masła,
- 10 g drożdży
- 1,5 szkl. Mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru.
Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko, rozczyn i masło. Ciasto musimy porządnie wyrobić. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy cienkie wałeczki o tej samej długości i splatamy „warkocz”, końce zawijamy pod spód. Chałkę pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut, po czym smarujemy ją roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Tradycyjne ciasto drożdżowe
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej,
- 5 łyżek mąki tortowej na zaczyn,
- 6 żółtek,
- 100 g drożdży,
- 1,5 szklanki mleka,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki oleju,
- pół łyżeczki soli,
- 200 g rodzynek (przed dodaniem do ciasta moczymy w ciepłej wodzie).
Kruszonka:
- ¼ kostki masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Cukier i drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto ręką (około 15 minut). Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie wykładamy ciasto na wcześniej posmarowaną masłem formę (41 x 25 cm) i odstawiamy jeszcze na kwadrans.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Schładzamy ją w lodówce przez około pół godz., następnie trzemy na tarce i posypujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.
Słodkie bułeczki z jabłkami
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 30 dag drożdży
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- esencja waniliowa
- sól
- 3 jabłka
- 05, łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 0,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy nakryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich odrobinę soli i ubijamy z nich gęstą pianę. Łączymy wyrośniętą zaczyn drożdżowy i ubite białka, dodajemy do nich cukier, żółtka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut miskę z wyrobionym ciastem, przykrytą bawełnianą ściereczką.
2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Oprószamy cynamonem.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy. Wykrawamy z niego szklanką kółeczka grubości 1 centymetra. Delikatnie robimy zagłębienie w środku. Kładziemy w nie odrobinę jabłek z cynamonem. Bułeczki drożdżowe smarujemy ciepłą wodą i posypujemy kruszonką. Pieczemy je do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Życzymy udanych drożdżowych wypieków :-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|