Jak zrobić najlepszą zupę rybną? Musisz poznać te przepisy!

Rybna zupa fasolowa
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 duże filety z dorsza
- 1 cebula
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek pora
- 1 kawałek selera
- 100 g serka topionego
- natka pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić i zarumienić na odrobinie oleju. Seler zetrzeć na tarce, a marchew i por pokroić w krążki. Warzywa dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Przyprawić słodką i wędzoną papryką oraz dodać koncentrat pomidorowy. Papryki pokroić w drobną kostkę i dodać je do warzyw, dolać 2,5 litra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz i gotować 20 minut. Następnie dodać pokrojone na mniejsze filety z dorsza i serek topiony oraz ugotowaną wcześniej fasolę i sos sojowy. Gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić i podawać zupę posypaną natką pietruszki.
Aromatyczny rybny kapuśniak
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 300 g kiszonej kapusty
- 15 g suszonych borowików
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
- masło
- olej
- koperek
Wykonanie:
Rybę oczyścić, wymyć i wyfiletować. Filety odłożyć na bok, a głowę i grzbiet umieścić w garnku i zalać 2 l zimnej wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i zagotować. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, posypać je drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem, solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na co najmniej godzinę.
Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć w gorącej wodzie. W dużym garnku roztopić masło, dodać marchew i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie i chwilę smażyć. Dodać kapustę kiszoną i namoczone suszone grzyby. Chwilę poddusić do miękkości. A następnie dodać por pokrojony w półplasterki, seler w kawałku oraz pomidory z puszki i przecedzony przez sito wywar rybny. Gotować przez 10-15 minut, a następnie do zupy wrzucić filety z karpia pokrojone na mniejsze kawałki, po 5 minutach doprawić do smaku, posypać posiekanym koperkiem i gotowe.
Pomidorowa zupa rybna z nutką orientu
Składniki:
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 800 g ziemniaków
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 300 ml bulionu rybnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek kolendry
- sól i pieprz
Wykonanie:
Filety z dorsza pokroić w grubszą kostkę i posypać solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, a paprykę w paski. Czosnek i cebulę drobno poszatkować i zarumienić na patelni na odrobinie oliwy. Przełożyć do dużego garnka, dodać wino, paprykę, ziemniaki, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i bulion rybny. Wszystko wymieszać i gotować 20 minut na małym ogniu. Wrzucić kawałki ryby i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec wlać mleko kokosowe, doprawić solą, pieprzem i świeżą kolendrą.
Zupa rybna z wędzoną makrelą
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 kawałek selera
- 200 g pieczarek
- 0,5 ogórka surowego
- 1 żółta papryka
- kawałek pora
- 5 gałązek natki pietruszki
- 40 g suszonych pomidorów
- 50 g rodzynków
- 1 wędzona makrela
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 śmietanka 12%
- 3 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 3 jagody jałowca
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- sól i pieprz biały
Wykonanie:
Oczyszczoną paprykę, seler, pieczarki, marchew oraz pora drobno pokroić. Suszone pomidory posiekać, cebulę poszatkować, a czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, jagody jałowca, liście laurowe, imbir, gorczycę i koncentrat pomidorowy. Dolać oliwę, sok z cytryny i bulion. Zupę gotować przez 10 minut. A następnie dodać rodzynki, kawałki makreli, ogórka pokrojonego w plastry i wlać śmietankę. Po 5 minutach doprawić do smaku, podawać z natką pietruszki.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|