Kwas chlebowy - zdrowa odpowiedź na Coca colę!

Co ciekawe, jest to tradycyjny słowiański napój (Litwini i Ukraińcy uważają go za swój napój narodowy), który został na trochę zapomniany. Nazywa się go czasem „słowiańską odpowiedzią na Coca Colę”. Warto wiedzieć, że jest to również zdrowa odpowiedź na ten niezdrowy napój.
Walory zdrowotne kwasu chlebowego
Swoje zdrowotne właściwości kwas chlebowy zawdzięcza zawartości licznych soli mineralnych oraz witamin m.in. z grupy B, także C, E. W medycynie ludowej krajów słowiańskich traktowano go nie tylko jako napój orzeźwiający, ale także leczący. Potwierdziły to także przeprowadzone w późniejszych latach badania naukowe.
Przede wszystkim, dzięki witaminie C, kwas chlebowy korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Polecano go także przy dolegliwościach krążeniowych oraz niedomaganiach przewodu pokarmowego. Spożywanie kwasu chlebowego okazało się pomocne przy różnych innych schorzeniach: alergiach, reumatyzmie, dolegliwościach nerwowych, depresjach, migrenach, niedokrwistości, chorobach skórnych, a nawet łuszczycy.
Jak powstaje kwas chlebowy?
Według przekazów historycznych, w najpierwotniejszej postaci kwas był robiony z zacieru mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej lub nawet gryczanej, z chleba lub mieszanki mąki z chlebem. Przy fermentacji dodawano cukier lub surowce zawierające cukier (np. rodzynki). Czasem smak wzbogacano aromatycznymi ziołami. Kiedyś kwas przyrządzano tylko w domach, od XIX wieku robi się to także metodami przemysłowymi. Amatorów samodzielnego przygotowywania słowiańskiego napoju nadal jednak nie brakuje.
Jak smakuje kwas chlebowy?
Kwas chlebowy ma słodko- gorzkawy posmak. Jest napojem bezalkoholowym więc świetnie nadaje się dla kierowców, a także dla dzieci i młodzieży.
Uwaga! Przy zakupie kwasu, warto zwrócić uwagę na jego skład, gdyż w sprzedaży znajdują się także pełne chemicznych dodatków podróbki. Najlepiej uważnie studiować etykietę lub zapytać o kwas w sklepie z żywnością ekologiczną.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|