Kuchnia gruzińska - tych dań musisz spróbować!

Chinkali, czyli pyszne nadziewane gruzińskie pierożki
Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 350 ml wody
Nadzienie:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 120 ml gorącej wody
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżka przyprawy do mielonego
- szczypta curry
- sól i pieprz
- olej
Jak przygotować tradycyjne gruzińskie chinkali krok po kroku?
Do dużej miski przesiać mąkę przez sitko, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wlać ciepłą wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 40 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Obraną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy się zarumieni przyprawić curry. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebulę, poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawy oraz wlać ciepłą wodę. Nadzienie wymieszać łyżką i dobrze wyrobić. Formować w dłoniach małe pulpeciki. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać kółka przy pomocy szklanki. Pulpeciki układać na cieście i zagniatać palcami. Gotowe pierożki wrzucać do garnka z wrzącą wodą. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia i gotowe.
Chaczapuri, czyli gruziński serowy chleb
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 5 jajek
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera feta
- 100 g sera bryndza
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Mleko i wodę podgrzać w małym rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, oliwę z oliwek oraz ciepłe mleko z wodą. Energicznie zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie znów zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Rozwałkować, pozawijać brzegi do środka i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie sery wymieszać i wypełnić nimi środek ciasta. Jedno jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Chaczapuri wyjąć z piekarnika i wbić do środka po jednym jajku. Piec jeszcze 5 minut i gotowe. Posypać poszatkowaną natką pietruszki i gotowe.
Zupa Kharcho
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki ryżu
- 0,5 szklanki śliwek
- nasiona kolendry
- 0,5 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Dodać ryż, śliwki, poszatkowaną w drobną kosteczkę cebulę i ząbki czosnku. Przyprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut. Na koniec dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podawać posypane natką pietruszki.
Macwnis supi (gruzińska zupa jogurtowa)
Składniki:
- 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 garści świeżej mięty
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno poszatkować i podsmażyć na patelni na łyżce masła i zeszklić. W rondelku połączyć jogurt z wodą, mąką, podsmażoną cebulką, solą i pieprzem i gotować 15 minut. W małej misce rozmieszać jajka. Zupę zdjąć z gazu i stopniowo wlewać jajka, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze 3 minuty, dodać ugotowany ryż, doprawić ziołami do smaku i gotowe.
Gruzińskie ciasto herbaciane
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka zaparzonej mocnej herbaty
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki ulubionej konfitury lub dżemu
- 0,5 szklanki żurawiny
- 0,5 szklanki orzechów
- szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
Wykonanie:
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę. Dodać zaparzoną i przestudzoną herbatę, roztopione i przestudzone masło i konfiturę. Wymieszać i wsypać mąkę, orzechy, żurawinę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut.
Do dzieła! Kulinarną podróż po gruzińskiej kuchni i smakach czas zacząć :-)