3 przepisy na śledzie, które musisz wypróbować!

Śledzie z rodzynkami i jabłkiem
Składniki:
- filety śledziowe a la matjas, moczone w wodzie przez ok. 3-4 godziny (w trakcie moczenia kilka razy wylewamy wodę, by pozbyć się nadmiaru soli), a następnie osuszone papierowym ręcznikiem lub ściereczką
- rodzynki namoczone w koniaku (najlepiej, jeśli nie mamy – to w wodzie)
- gęsty jogurt naturalny typ grecki lub śmietana 18% (polecam śmietanę)
- świeży chrzan, starty
- sól i pieprz do smaku
- słodkie jabłko
- cytryna
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Rodzynki namoczyć w koniaku lub w wodzie. Odcedzić i dodać do śledzi. Jabłko obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Dodać do śledzi. Następnie dodać świeżo starty korzeń chrzanu, gęsty jogurt naturalny lub śmietanę, sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc. Smak sosu i śledzi można modyfikować wg własnych upodobań – np. jeśli ma być bardziej ostry dodajemy więcej chrzanu, a słodki – rodzynek i jabłka.
Śledzie w sosie z kurkumą i daktylami
Składniki:
- filety śledziowe a la matjas, moczone w wodzie przez ok. 3-4 godziny (w trakcie moczenia kilka razy wylewamy wodę, by pozbyć się nadmiaru soli), a następnie osuszone papierowym ręcznikiem lub ściereczką
- kilka świeżych daktyli
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- kurkuma w proszku
- chilli
- czarny pieprz
- mały por
- ogórek kiszony
- szczypiorek
- cytryna
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Świeże daktyle pozbawić pestki i pokroić na mniejsze kawałeczki. Pora posiekać. Ogórek kiszony pokroić na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy sporo soku z cytryny i dużo kurkumy (będą bardzo aromatyczne i zdrowe!). Dodajemy chilli, grubo mielony czarny pieprz i ewentualnie sól – w zależności od słoności śledzia – sos ma łączyć w sobie wszystkie smaki – kwaśny (od cytryny), słodki (od daktyli), pikantny (od chilli i pieprzu) i słony od śledzi. Dodatek kurkumy sprawi, że śledzie będą miały orientalny i niesamowity smak i aromat. Wszystko mieszamy, tak by śledzie pokryły się złotym kurkumowym sosem. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc. Najlepiej smakuje ze zwykłą bułeczką z masłem.
Śledzie korzenne piernikowe
Składniki:
- filety śledziowe a la matjas, moczone w wodzie przez ok. 3-4 godziny (w trakcie moczenia kilka razy wylewamy wodę, by pozbyć się nadmiaru soli), a następnie osuszone papierowym ręcznikiem lub ściereczką
- śmietana 18%
- naturalna przyprawa piernikowa
- sól, pieprz
- miód
- chilli
- cytryna
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać śmietanę, przyprawę piernikową, sól, pieprz, miód, chilli i sok z cytryny do smaku. Wymieszać. Wstawić do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc.
Wypróbujcie nasze przepisy, a na pewno znajdziecie swojego ulubionego śledzika :-)
![]() |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|