Gęsi wracają na polskie podwórka

Gęsina w Polsce była przez lata niedoceniana. Teraz to się zmienia i mięso gęsi wraca do łask. Zabiegają o nie nie tylko zachodni kontrahenci, ale i krajowe sieci handlowe.
Niewielkie hodowle i mniejsze stada – eksperci dowodzą, że w takich warunkach gęsi czują się najlepiej. A im lepsze warunki bytowania, tym lepsze mięso. Gęsina jest uznawana za bardzo zdrowy produkt, dlatego warto ją jeść nie tylko w dniu św. Marcina.
W ostatnich latach zainteresowanie gęsiną w Polsce wzrasta, choć najbardziej popularna jest ona na zachodzie Europy. Na zmianę trendu w naszym kraju mają wpłynąć, tzw. przyzagrodowe hodowle. Trzeba zachęcać rolników do ich zakładania, stąd też ostatnio miał miejsce cykl szkoleń „Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw”, zorganizowany przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Uczestnicy szkolenia mogli usłyszeć, jak można w gospodarstwie wygenerować przychody poprzez rolniczy handel detaliczny, jednocześnie kultywując zakorzenioną w wielowiekowej tradycji, przyzagrodową hodowlę gęsi, opartą na polskiej rodzimej rasie gęsi białej kołudzkiej, wyhodowanej w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.
Do tradycji nawiązuje też szereg akcji promocyjnych, m.in. Gęsina na św. Marcina – bo dawniej właśnie gęś królowała na stołach 11 listopada.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|