Smaczne i zdrowe przepisy na podwieczorek

Gruszkowa kasza manna
Składniki:
- 4 łyżki kaszy manny
- 400 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 duże gruszki
- garść żurawiny, płatki migdałów lub ulubione orzechy
Wykonanie: kaszę mannę wsypać do szklanki i wymieszać z mlekiem. Resztę mleka zagotować, dodać do niego kaszę i mieszać od czasu do czasu. Dosłodzić. Umytą gruszkę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kaszę mannę nałożyć do miseczek, dodać do niej gruszkę i ozdobić ulubionymi bakaliami.
Dyniowy budyń
Składniki:
- 250 g dyni
- 3 suszone figi
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mleka
- ulubione bakalie
Wykonanie: obraną ze skórki i wydrążoną dynię zetrzeć na tarce. Figi zalać wrzątkiem na 15 minut, odcedzić i drobno pokroić. W małym rondlu zagotować 1,5 szklanki mleka, dodać dynię i figi. Gotować 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie zblendować. Do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksowaną dynię przelać do garnka, zagotować i zagęścić mlekiem z mąką ziemniaczaną. Przełożyć do misek, posypać bakaliami i gotowe.
Placuszki serowe w towarzystwie owoców
Składniki:
- 125 g serka waniliowego
- 1 szklanka mąki razowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżki cukru
- 1-2 jajka
- 1 jabłko (można wybrać również inne owoce)
- olej do smażenia
Wykonanie: w misce rozbełtać jajko z cukrem i połączyć z serkiem waniliowym. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Jabłko umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w plastry lub kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć placuszki na patelni do zarumienienia z obu stron. Doskonale smakują samodzielnie, posypane cukrem lub z odrobiną dżemu.
Pyszny deser jogurtowo-owocowy
Składniki:
- 0,5 pomarańczy
- 1 banan
- garść borówek
- 0,5 owocu granatu
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka miodu
- płatki owsiane
Wykonanie: pomarańczę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na dno wysokich szklanek. Jogurt naturalny wymieszać z miodem i położyć odrobinę jako drugą warstwę deseru. Następnie pokrojony w plastry banan i znów odrobina jogurtu. Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni. Posypać nimi deser. Na koniec położyć borówki i kuleczki z owoców granatu.
Domowy deser czekoladowy z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 torebka kaszy jaglanej prażonej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kremu czekoladowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki dżemu
Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Zmiksować z miodem na gładką masę. Połowę wyjąć do miseczki, a drugą połowę zmiksować z kakao i kremem czekoladowym. Do szklanek nałożyć naprzemiennie warstwę białą i czekoladową. Udekorować kilkoma łyżeczkami dżemu i gotowe.
Podwieczorek kojarzy nam się zwykle ze smakami beztroskiego dzieciństwa. Dzięki naszym przepisom znów poczujecie tę wyjątkową atmosferę :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|