Pigwa w domowych przetworach

Pigwa to niskokaloryczny owoc dostarczający organizmowi błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, garbników oraz mikroelementów, takich jak magnez, potas, miedź, wapń czy żelazo. Jako że zawiera mnóstwo pektyn, doskonale sprawdza się do robienia przetworów, m.in. dżemu, galaretki czy marmolady.
Konfitura z pigwy
Składniki:
- 3 kg pigwy
- 2 kg cukru
- 2 szklanki wody
- 2 cytryny
- kilka goździków
Jak przygotować konfiturę z pigwy? Owoce pigwy umyć, osuszyć i obrać ze skórek. Wydrążyć i pokroić na plastry. Zasypać cukrem. Pozostawić na kilka godzin, a następnie dolać wodę i zagotować. Kiedy będą miękkie, dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz goździki. Gotować na małym ogniu jeszcze 30 minut, a następnie przełożyć do małych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż do wystygnięcia.
Kiszona pigwa w przyprawach
Składniki:
- 1 kilogram pigwy
- 2 litry wody
- 6 łyżeczek soli
- 6 łyżeczek kardamonu
- 10 łyżek rodzynek
- 20 goździków
Jak przygotować kiszoną pigwę? Zrobić solankę – do wody dodać sól i kardamon. Owoce pigwy umyć, osuszyć, usunąć z nich gniazda nasienne, a następnie pokroić je w mniejsze cząstki. Włożyć je do słoików, dodać 1 łyżkę rodzynek, po 2-4 goździki na każdy słoik i zalać je solanką. Zakręcić i odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, a po kilku dniach, gdy solanka zacznie mętnieć, ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka z pigwy
Składniki:
- 3 kilogramy owoców pigwy
- 2 litry wódki
- 6 migdałów
- szczypta kardamonu
- 0,5 kg cukru
Jak przygotować nalewkę? Owoce umyć i osuszyć. Pokroić je na mniejsze cząstki i razem ze skórkami i gniazdami nasiennymi wrzucić do dużych słoików. Zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie dodać migdały, szczyptę kardamonu oraz wódkę. Zamknąć słoik i ustawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie odcedzić nalewkę od owoców, przelać ją do butelek i gotowe.
Pigwa w aromatycznej zalewie
Składniki:
- 2 kilogramy owoców pigwy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: Wycisnąć sok z cytryny do garnka, wlać wodę i dodać cukier. Składniki te zagotować na średnim ogniu przez 10 minut. W tym czasie owoce pigwy umyć, osuszyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry i włożyć do małych słoików. Do każdego z nich dodać imbir, goździki i cynamon. Zalać gorącym syropem, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut. Odstawić odwrócone do góry dnem i gotowe.
Przed nami sezon wzmożonych zachorowań. Warto przygotować przetwory z pigwy i dodawać je do jesiennej herbaty oraz ciast, aby wzmacniać odporność organizmu. A przy okazji zachwycać się ich rewelacyjnym smakiem ;-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|