Mirabelki - zapominane słodkie śliwki

Są małe, okrągłe i żółte. Te soczyste śliwki są skarbnicą witaminy C, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych. Dojrzałe owoce mają miękki i soczysty miąższ. Co ciekawe, w Rumunii z niedojrzałych, jeszcze zielonych mirabelek przygotowuje się kwaśną zupę. W innych krajach służą one do przygotowywania kwaśnych sosów. Dojrzałe mirabelki zawierają mnóstwo pektyn i można z nich robić kompoty, soki czy dżemy.
Mirabelki – właściwości żółtych śliwek
Kolejnym przeciwutleniaczem, jaki znajdziemy w tych słodko-kwaśnych śliwkach, jest beta-karoten. Neutralizuje on działanie wolnych rodników oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Mirabelki są również skarbnicą pigmentów o właściwościach przeciwutleniających, takich jak zeaksantyna czy flawonoidy. Obniżają one ciśnienie krwi. Natomiast czerwone mirabelki dostarczają antocyjanów o działaniu antyoksydacyjnym. Łagodzą one stany zapalne w organizmie i chronią przed chorobami nowotworowymi. Spożywanie mirabelek oraz przetworów z nich ma korzystny wpływ na metabolizm, pamięć czy układ krążenia. Inne przeciwutleniacze, które zawierają te śliwki to kwas elagowy, kwercetyna, kwas chlorogenowy i kwas neochlorogenowy. Czerwona odmiana mirabelek zawiera również resweratrol, który odmładza organizm i poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto mirabelki są cennym źródłem witaminy A oraz miedzi.
Dlaczego warto jeść mirabelki?
Zalety spożywania mirabelek:
- Pozytywnie wpływają na skórę, wzrok i odporność. Mają dzięki dużą zawartość witaminy A.
- Zawierają silne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych i odmładzających.
- Duża zawartość witaminy C zapobiega infekcjom dróg oddechowych.
- Obniżają ciśnienie krwi i cholesterol.
- Wykazują właściwości tonizujące. Zawierają witaminy z grupy B i minerały.
- Wpływają na poprawę pamięci i zdrowie układu nerwowego.
- Zawartość błonnika sprawia, że regulują trawienie i eliminują zaparcia.
Mirabelki to smaczne owoce, które warto włączyć do swojej diety. Dobroczynnie działają na skórę, organizm i zdrowie. Cenione są za ich wyjątkowy słodko-kwaśny miąższ.
Co zrobić z mirabelek?
Mirabelki to pyszne śliwki, które warto wykorzystać do przygotowania przetworów, takich jak konfitury, dżemy czy kompoty. Świetnie smakują również domowe likiery i nalewki z mirabelek. Można je jeść na surowo. Jednakże pysznie smakuje też ciasto z mirabelkami czy mirabelkowy sos do mięs.
Ekspresowe ciasto z mirabelkami — przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki mirabelek
- garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Do dużej miski wbić jajka i ubić je z cukrem. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Owoce pokroić na połówki i wyjąć z nich pestki, a następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu rozsypać płatki migdałów. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
Sos z mirabelek do mięsa — przepis
Składniki:
- 1 kg mirabelek
- szczypta curry
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kolendry
- 7 ząbków czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Owoce umyć i osuszyć, a następnie wrzucić do garnka. Zalać wodą i dusić na małym ogniu aż zmiękną. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Nalewka z mirabelek
Składniki:
- 1 kg żółtych mirabelek
- 500 g cukru
- 300 ml wody
- 1 litr wódki — duży słoik
Śliwki umyć i osuszyć. Każdą z nich naciąć, wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie wlać wódkę, słoik zakręcić i wstawić do ciemnej szafy. Kilka razy w tygodniu słoikiem potrząsnąć. Po upływie 5 miesięcy owoce odsączyć od nalewki. Wlać ją do butelek i gotowe.
Śliwki mirabelki są znakomite w każdej odsłonie. Przekonajcie się sami!