Bez - dla zdrowia i urody

Lilak pospolity - bez
Od wieków kwiaty bzu lilaka pospolitego używane były do leczenia niektórych dolegliwości, o czym dziś już prawie zapomniano.
Syringa vulgaris, czyli inaczej lilak turecki bądź lilak pospolity to roślina, która do naszego kraju dotarła z terenów dzisiejszej Turcji. Z tych intensywnie pachnących kwiatów bzu lilaka pospolitego powstaje olejek eteryczny, który znajduje zastosowanie w aromaterapii. Wówczas nie tylko aromatyzuje powietrze w mieszkaniu, ale również pozytywnie nastraja oraz koi stany zapalne i układ nerwowy. Dawniej spożywano kwiaty bzu, aby oczyścić jelita z pasożytów, a także stosowano je w leczeniu malarii.
Bez - właściwości kosmetyczne
Intensywny zapach kwiatów lilaka pospolitego sprawił, że stały się one popularnym składnikiem kosmetyków i perfum. Olejek z bzu znajdziemy w składach mydeł, szamponów czy kosmetyków do kąpieli i pielęgnacji ciała. Jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni przed wczesnym starzeniem, przyspiesza gojenie się ran oraz aktywizuje wzrost nowych komórek. Rozjaśnia przebarwienia, wygładza zmarszczki oraz poprawia jędrność skóry.
Olejek eteryczny z bzu polecany jest osobom narażonym na życie w dużym stresie i niepokoju oraz przy osłabieniu układu odpornościowego, a także infekcjach pasożytniczych. Olejek eteryczny z bzu lilaka pospolitego należy używać zewnętrznie. Zastosowany do kominka aromaterapeutycznego odpręża, odstresowuje i pozytywnie nastraja oraz łagodzi niepokój i depresję. Z jego używania powinny jednak zrezygnować kobiety w ciąży.
Poza tym olejek z lilaka wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. W związku z tym warto dodawać go do domowych środków czystości.
Bez - zastosowanie w kuchni
Okazuje się, że możemy przygotować także pyszną herbatkę, wino, syrop czy konfiturę z kwiatów bzu pospolitego. Zatem warto wybrać się do ogrodu, by zebrać te intensywnie pachnące kwiaty. Pamiętaj jedynie, by zrywać takie, które rosną daleko od ulicy.
-
Herbatka z bzu lilaka pospolitego
Wystarczy zebrać kwiaty bzu pospolitego o intensywnym zapachu, opłukać je, a następnie usunąć szypułki (które mogą sprawiać, że herbatka staje się gorzka), a następnie rozłożyć na tackach wyłożonych pergaminem i suszyć w suchym i ciepłym miejscu. Po wysuszeniu kwiatki bzu mogą stać się brązowe (ale to nie wpływa na ich smak). Suche kwiatki bzu zamykamy w słoiku i w razie potrzeby używamy do przygotowania herbatki.
-
Syrop z kwiatów bzu lilaka pospolitego
Składniki:
- 4 szklanki kwiatów bzu lilaka pospolitego
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki cukru
- 1 cytryna
Kwiaty opłukać i poobrywać z szypułek (aby syrop nie był gorzki). Wodę podgrzać wraz z cukrem. Z cytryny wycisnąć sok i dodać do słodkiego syropu. Gorącym syropem zalać płatki kwiatów bzu lilaka pospolitego i zostawić na 3 dni. Po tym czasie sok przecedzić, zagotować w małych słoiczkach i gotowe.
- Konfitura z kwiatów bzu lilaka pospolitego
Składniki:
- 6 szklanek kwiatów bzu lilaka pospolitego dowolnego koloru
- 2,5 szklanki wody
- 1 pomarańcza
- 300 g cukru
- 2,5 łyżki pektyny
Kwiaty lilaka opłukać i oberwać w całości od szypułek. 3 szklanki kwiatów bzu lilaka pospolitego zalać trzema szklankami wrzącej wody i odstawić na noc w celu powstania naparu. Następnego dnia przecedzić napar, a kwiaty wyrzucić. Do naparu dodać cukier, pektynę i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu. Następnie wycisnąć sok z pomarańczy i wraz z pozostałymi 3 szklankami kwiatów bzu dodać do konfitury. Gotować jeszcze kilka minut, a następnie od razu wlać do małych słoików. Zakręcić, ustawić do góry dnem i gotowe. Konfitura świetnie smakuje jako dodatek do pączków czy herbaty.
Warto zerwać wiosenny bez nie tylko do wazonu :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|