Choroby podstawy źdźbła w zbożach

Szkodliwość choroby zwiększa susza na początku lata - informuje Izabela Kik, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu. - Pierwsze objawy trudne do rozpoznania mogą wystąpić już jesienią na młodych roślinach. Wyraźne objawy choroby pojawiają się w fazie strzelania w źdźbło lub w fazie kłoszenia, najpierw na pochwach liściowych, później na źdźbłach dolnych międzywęźli.
Ale to nie jedyny problem. Jednocześnie z łamliwością źdźbła, plantacjom zagraża mączniak prawdziwy zbóż i traw.
Grzyb poraża liście, źdźbła i kłosy - wyjaśnia Izabela Kik. - Zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia . W sprzyjających warunkach stosowanie fungicydów można przedłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna, uwzględniając okres karencji stosowanego środka.
Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej:
• faza od początków krzewienia do końca krzewienia: 50-70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
• faza strzelania roślin w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia,
• faza kłoszenia roślin: pierwsze objawy choroby na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.
Próg ekonomicznej szkodliwości łamliwości źdźbła zbóż i traw to:
• około 20 % źdźbeł z objawami (początkowe objawy choroby) stwierdzanych od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy 2 kolanka.
Konieczna jest więc lustracja plantacji pod kątem chorób i, w razie konieczności, wykonanie zabiegu ochronnego.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|