Gofry na słodko i na słono - które wybierasz?

Idealne ciasto na gofry
W przypadku standardowych gofrów na słodko większość ludzi używa mąki pszennej. Warto jednak dla zdrowia zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą. Przygotowanie ciasta na gofry polega na połączeniu i wymieszaniu suchych składników w jednej misce i mokrych w drugiej misce. Następnie razem miksujemy je przy użyciu miksera. Po uzyskaniu gęstej i gładkiej masy lejemy ciasto do rozgrzanej gofrownicy i czekamy do ich upieczenia.
Poniżej przygotowaliśmy 3 różne przepisy na smaczne gofry. Które z nich polubisz najbardziej?
Puszyste gofry na słodko
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 40 ml oleju
Dodatki do wyboru:
- ulubione owoce
- cukier puder
- jogurt
- bita śmietana
- dżem
- orzechy
Do miski wsypać: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać olej, żółtka i wymieszać. Białka ubić w osobnym naczyniu, a następnie delikatnie je połączyć z ciastem. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i smażyć kilka minut, do zarumienienia. Przestudzić i jeść z ulubionymi dodatkami.
Gofry na słono
Składniki:
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 600 ml mleka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 g drożdży w proszku
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Ulubione dodatki
- pół papryki
- szynka
- żółty ser
- pieczarki
- natka pietruszki
- ugotowane brokuły
Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim masło. Dodać jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sól, drożdże, cukier, proszek do pieczenia. Dodać mleko z masłem i jajkami. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i ustawić w ciepłym miejscu na godzinę. Przygotować wybrane dodatki, pokroić je na drobne kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę.
Gofry inaczej
Składniki:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki sody
- kawałek fileta z kurczaka lub łososia
- 4 garście szpinaku
- żółty ser
- groszek
- sól i pieprz do smaku
Do dużej miski dodać mąkę, jajka, mleko, sodę i maślankę. Przy pomocy miksera łączymy składniki do uzyskania gęstego i jednolitego ciastka. Dodajemy szpinak, kurczaka (lub łososia) i żółty ser pokrojone w drobną kostkę oraz odcedzony groszek. Delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku. I smażymy na rozgrzanej gofrownicy. Gofry wytrawne wystarczy posypać koperkiem. Można też zjadać z sosem czosnkowym.
Która gofrowa propozycja podoba Wam się najbardziej? Pewnie wszystkie :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|