Potrawy ze zsiadłym mlekiem - nasze propozycje

Chłodnik buraczany na zsiadłym mleku
Składniki:
- 2 duże buraki czerwone
- 1 l zsiadłego mleka
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- pęczek rzodkiewki
- 4 ogórki gruntowe
- pęczek kopru
- pęczek szczypiorku
- 5 jajek
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz i cukier do przyprawienia
Wykonanie:
Buraki ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce. Rzodkiewkę i ogórki także zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę. W dużej misce wymieszać mleko ze śmietaną. Dodać do nich warzywa, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin. Ugotować i ostudzić jajka. Pokroić je na pół lub w ćwiartki i przed podaniem włożyć do chłodnika. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami.
Makaron w towarzystwie warzyw z białym sosem
- 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 200 ml śmietany 18%
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Brokuły ugotować na parze i przestudzić. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Podsmażyć na złoty kolor na łyżce roztopionego masła. Dodać drobno pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć. Na patelnię wrzucić makaron, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na mniejsze cząstki brokuły. Chwilę smażyć razem z cebulą i czosnkiem. Schłodzone mleko mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Danie z patelni wykładamy na talerz, polewamy białym sosem z mleka zsiadłego i śmietany. Na koniec obficie sypiemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Czekoladowe brownie na zsiadłym mleku
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 l zsiadłego mleka
- 0,25 szklanki cukru brązowego
- 5 łyżek kakao
- 4 jajka
- 0,5 słoika konfitury z wiśni
- 200 g masła
- 6 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie śmietany 18%
Wykonanie:
W celu przygotowania ciasta masło rozpuścić w małym garnuszku i wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mleko dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać do nich rozpuszczone, ale przestudzone masło. Do suchych składników dodać składniki mokre. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Dodać konfiturę i dobrze wymieszać. Tortownicę nasmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić.
Aby przygotować polewę, w rondlu zagotować śmietanę z cukrem, mieszając od czasu do czasu. Dodać kakao i masło. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Kiedy masło się rozpuści, zdjąć polewę z ognia i wystudzić.
Wystudzone ciasto polać przestudzoną polewą i gotowe.
Puszyste placuszki ze zsiadłym mlekiem
Składniki:
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej
- szczypta soli
Wykonanie:
Żółtko ubić z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Wymieszać ze zsiadłym mlekiem. Do dużej miski wsypać mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Połączyć mąkę z puszystą masą. Osobno ubić pianę z białka jajka i delikatnie połączyć z masą. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, nakładać łyżką ciasto, by powstały małe placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Z podanej porcji wyjdzie około 20 placuszków. Jeść ze śmietaną, cukrem lub dżemem.
Ale pyszności!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|