Banany z brązowymi plamami – jeść czy nie?

Ile razy w sklepie przebieraliście wśród bananów w poszukiwaniu tych idealnie żółtych, a nawet jeszcze zielonkawych? Zapewne nie raz. Ale warto wiedzieć, że banany z brązowymi plamami są cały czas bardzo wartościowym owocem.
Banan z plamkami - nie wyrzucaj go!
Wśród wielu osób popularny jest mit, że banan z brązową skórką jest już zepsuty i nie można go jeść. Otóż wcale nie! Pojawienie się plamek jest naturalnym procesem i oznacza, że owoc jest po prostu bardzo dojrzały.
Kiedy banany są zrywane, ich skórka jest zielona przez obecność chlorofilu. Pod wpływem czasu zachodzi proces wytworzenia się karotenu i skórka zmienia swój kolor na żółty, a później brązowieje.
Dojrzałe banany a właściwości antyrakowe
Okazuje się, że banany z brązowymi plamkami mają więcej cennych składników niż te mniej dojrzałe, w zielonej czy żółtej skórce. Badania naukowe wykazały, że w dojrzałych owocach pojawia się Tumor Necrosis Factor (TNF), co w przetłumaczeniu na język polski oznacza czynnik martwicy nowotworów. TNF zwalcza więc patologiczne komórki, dlatego jedzmy dojrzałe banany dla zdrowia!
Właściwości bananów
Poza tym banany to bardzo odżywcze owoce – sycące i o dużej zawartości cennych witamin. Dostarczą do naszego organizmu witaminę A, C, E, K oraz z grupy B, a także potas, fosfor, wapń i magnez. Warto dodać, że są bogate w cukier - im bardziej dojrzałe, tym mają więcej cukrów prostych. A zatem wyższy indeks glikemiczny (muszą o tym pamiętać osoby z cukrzycą typu II i insulinoopornością). Jednak dzięki zawartości cukru, są zastrzykiem energii dla naszego organizmu. Banany to jedne z najbardziej kalorycznych owoców, ale jeden dziennie nie będzie miał większego wpływu na naszą figurę.
Owoce te są również łagodne dla żołądka i wspomagają proces trawienia. Często stosuje się je w leczeniu biegunek u dzieci. Dzięki dużej zawartości magnezu i potasu idealnie sprawdzają się w diecie osób aktywnych fizycznie. Pomagają też uregulować ciśnienie krwi.
Czy wiesz, że po zjedzeniu dojrzałego banana może poprawić Ci się humor? A wszystko przez obecny w nim tryptofan, który w naszym organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia.
Banany są bogate w witaminy i minerały, które wspierają nasz układ odpornościowy. Jedząc te owoce regularnie, możemy ustrzec się przed chorobami.
Jedzmy dojrzałe banany!
Banan sam w sobie jest świetną przekąską. Można dodać go również do porannej owsianki, smoothie, koktajlu czy deseru.
Warto o tym pamiętać, kiedy w sklepie zobaczycie banany z brązowymi plamkami :-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|