Marchewka w kuchni na różne sposoby - szybko, pysznie i zdrowo


Marchewka to popularne warzywo, które znajdziemy w warzywniaku o każdej porze roku. Jest słodka, chrupiąca, pożywna i bardzo odżywcza. Marchew to źródło przede wszystkim beta-karotenu, błonnika, witaminy K, potasu i wielu antyoksydantów. Marchewki cechują się wysoką wartością odżywczą. Mało kaloryczne, świetne dla figury, obniżają poziom złego cholesterolu i działają zbawiennie na wzrok i oczy. Co ciekawe, marchew chrupana na surowo oczyszcza zęby niczym najlepsza szczoteczka. Pogryzanie marchewek jest bardzo dobre dla kształtowania zgryzu i zdrowych, mocnych zębów. Natomiast sok z marchwi pomoże na piękną cerę i wpłynie na ładny kolor skóry.
Kilka marchewkowych ciekawostek?
- Wg badań to najpopularniejsze warzywo na świecie, tuż po ziemniakach. - Kojarzy się też z królikami, które się nią zajadają. Pamiętamy ją z bajki o znanym króliku z wielkimi i długimi zębami. Mało kto wie, że zwierzęta te owszem, mogą ją jeść, ale nie za dużo. Marchew jest bardzo dobra dla zdrowia króliczych zębów. Zawiera jednak cukier, który w za dużych dawkach może odbić się na zdrowiu naszych czworonożnych kolegów. - Na świecie istnieje ponad 100 gatunków marchewek. - Nazwa angielska „carrot” pochodzi od greckiego słowa „karoton”. - W dawnych wiekach kobiety zamiast kwiatów upiększały swoje kapelusze natką. - Polak zjada średnio 5,5 kg marchewek rocznie. - Największa na świecie marchew ważyła blisko 9 kg i miała ok. 5,5 metra długości!
Jak jeść marchewki?
- Najprościej jeść marchewki na surowo pokrojone na mniejsze kawałki. Można jeść je same lub z ulubionym dipem np. na bazie jogurtu naturalnego, czy pasty z roślin strączkowych (np. ciecierzycy, fasoli, zielonego groszku) a la hummus. - Pyszne są pieczone marchewki. Zastąpić mogą słodycze. - Gotowaną marchewkę w formie purée możemy dodać do owsianki, czy kaszki dla dzieci. - Purée z marchwi może być bazą do placków, naleśników, nadzienia, pasty do kanapek, dodatku do ciasta. - Bardzo zdrowe jest dodawanie tłuszczu do marchewek. Gotowanie lub podsmażanie z dodatkiem tłuszczu sprawia, że karotenoidy przyswajają się wtedy o wiele lepiej. Pamiętajmy, że większość witamin rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Nie bójmy się więc tłuszczu, bo to strażnik naszego zdrowia. - Surowa, starta marchewka to świetny składnik sałatek i surówek. Kto pamięta chociażby marchewkę z jabłkiem z dzieciństwa? Nasze mamy i babcie wiedziały, co dobre – taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa, bardzo zdrowa. A oto kilka z wielu możliwości wykorzystania marchewek w kuchni:
Placki marchewkowe najprostsze
Składniki:
|
Sposób przygotowania: Marchewki zetrzeć na tarce. Dodać jajko i mąkę do zagęszczenia masy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z jogurtem naturalnym lub sałatką na kolację bądź wegetariański obiad. |
Krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym
Składniki:
|
Sposób przygotowania: Marchew umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Imbir obrać, pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło lub inny tłuszcz, który akurat używamy. Podsmażyć cebulę, potem imbir. Na koniec wsypać marchew. Zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy marchewka będzie już miękka, zupę zmiksować. Wlać mleko kokosowe bądź śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga na pieprz – imbir odpowiada już w zupie za ostry smak. Można zajadać. Taka zupa to świetny sposób na ciepłą, lekką, zdrową kolację. Dzięki dodatkowi imbiru wspaniale rozgrzewa i wzmacnia odporność. |
Pasta marchewkowa do kanapek
Składniki:
|
Sposób przygotowania: Ugotowaną marchewkę zmiksować z orzechami i oliwą. Jeśli pasta jest za gęsta dodać wody. Jeśli za rzadka, wsypać więcej orzechów albo np. płatków drożdżowych do zagęszczenia masy. Doprawić solą i pieprzem. Wspaniałe i zdrowe smarowidło do kanapek! |
Marchewka z miodowo-maślanym sosie
Składniki:
|
Sposób przygotowania: Marchewkę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku (żeby była nierozgotowana, najlepiej al. dente). Odcedzić. Na patelni lub w garnku rozgrzać masło, wsypać marchewkę i pomieszać, by warzywa pokryły się tłuszczem. Dodać miód i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Można posypać posiekaną natką pietruszki (pycha!) lub ziarnami sezamu. Taka marchewka to świetna jarzynka na ciepło. Ja lubię ją podawać z ryżem na kolację albo zjeść z kawałkiem bułeczki. |
Makaron z sosem marchewkowym
Składniki:
|
Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętajmy o nierozgotowywaniu makaronu. Ma być al dente – to nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Dzięki temu makaron będzie też lepiej absorbował sos. Zostawmy ok. ¾ szklanki wody po gotowaniu makaronu – będzie nam potrzebna przy sosie marchewkowym. Marchewkę zmiksować z oliwą, czosnkiem, orzeszkami uprażonymi na złoto na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Uważajmy z solą, ponieważ woda po gotowaniu makaronu oraz sam makaron zawierają już sól. Dodać starty parmezan albo płatki drożdżowe (wersja dla wegan lub uczulonych na nabiał) i wymieszać. Makaron odcedzić, przełożyć do garnka, wlać sos marchewkowy. Następnie wymieszać i dodać tyle wody z gotowania makaronu, by powstał jedwabisty sos. Makaron wykładać na talerze, można dekorować świeżymi listkami bazylii. Po prostu pyszne! |
Ciasto marchewkowe
Składniki:
|
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę do pieczenia (kwadratową, prostokątną lub w formie keksówki) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. W misce umieścić mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać rozbite jajka z wanilią. W innej misce umieścić cukier i olej i ubijać mikserem do połączenia się składników. Następnie na małych obrotach miksera dodać 1/3 porcji mąki i ubijać do połączenia się składników. Następnie dodać ok. 1/3 porcji jajek i dalej ubijać. Postępować tak aż do wyczerpania się wszystkich składników. Wyłączyć mikser i dodać marchewkę. Wmieszać ją w ciasto. Ciasto wlać do formy i piec ok. 40-50 minut. Jeśli będzie bardzo brązowieć, przykryć folią do pieczenia w piekarniku. Upieczone ciasto marchewkowe wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale można zrobić do niego polewę z serka śmietankowego. Polewa: Serek i masło umieścić i misce i zmiksować mikserem do połączenia się składników na małych obrotach. Powoli dodawać cukier puder, wanilię i sól. Na koniec włączyć szybkie mocne obroty, by napowietrzyć polewę. Wysmarować wierzch ciasta marchewkowego. |
Jak widać, możliwości kulinarnego wykorzystania marchewki jest wiele. Wypróbujcie koniecznie. Dajcie znać, jak Wam smakują nasze propozycje marchewkowych smakołyków! :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|