Kalendarzrolnikow.pl - Jesteśmy agroportalem dla całej rodziny.

Dlaczego warto wykorzystywać nawozy naturalne?

Opublikowano 13.10.2017 r.
Gnojówka i gnojowica należą do najważniejszych płynnych nawozów gospodarskich stosowanych w praktyce rolniczej. Są to wartościowe nawozy a nie ścieki. Jednak przez swój „swoisty” zapach stanowią coraz większą płaszczyznę konfliktu na obszarach wiejskich i są coraz mniej lubiane przez rolników.

Nawozy płynne dla rolnika to najtańsza forma dostarczenia glebie wielu składników mineralnych oraz możliwość zagospodarowania produktu ubocznego chowu i hodowli zwierząt – mówi Jolanta Klupś, specjalista ds. łąkarstwa z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Mieszkańcy dużych miast uciekający od tłoku, smogu i hałasu chętnie kupują działki budowlane w strefie podmiejskiej, na obszarach wiejskich i decydując się na zamieszkanie na wsi nie biorą pod uwagę niedogodności w postaci zapachów towarzyszących produkcji zwierzęcej i odorów występujących np. podczas stosowania pogłównego nawozów płynnych.

W związku z tym interweniują na policji, zgłaszają pretensje w samorządzie gminnym. Jednak dla rolnika nawozy naturalne warte są zachodu. Przede wszystkim są praktycznie za darmo i mają bardzo bogaty skład.

Gnojówka to głównie przefermentowany mocz zwierząt, a gnojowica to mieszanina kału, moczu, wody stosowanej do mycia stanowisk w oborach i chlewniach rusztowych – przypomina Jolanta Klupś. Dzienna produkcja kału i moczu od 1 sztuki dużej (o masie 500 kg) wynosi 40-50 kg, a roczna 14,6-18,2 ton. Po odliczeniu wody, użytej do mycia urządzeń, roczną produkcję gnojowicy szacuje się na 20 m3 lub ton, a gnojówki na 7 m3.

Bezpieczne zastosowanie tego typu nawozów na łąkach i pastwiskach warunkuje optymalna dawka, terminy stosowania oraz uzupełnienie fosforem braków. Przystępując do nawożenia użytków zielonych gnojowicą powinniśmy kierować się następującymi zasadami:

  • powinna być rozprowadzona równomiernie;
  • ruń nie powinna być pokryta zbyt grubą warstwą;
  • nie należy wywozić gnojowicy za pomocą beczkowozów na gleby podmokłe lub nadmiernie uwilgotnione;
  • zachować odpowiednie przerwy pomiędzy nawożeniem gnojowicą i koszeniem łąk;
  • na pastwiska nie zaleca się stosowania gnojowicy ze względów sanitarnych.

Jak przypomina pani Jolanta, nawozy naturalne oraz organiczne, w postaci stałej lub płynnej, powinny być stosowane od dnia 1 marca do dnia 30 listopada, z wyjątkiem nawozów stosowanych do upraw pod osłonami. Reguluje to rozporządzenie MRiRW w sprawie szczegółowych sposobów stosowania nawozów oraz prowadzenia szkoleń z zakresu ich stosowania Dz. U. Nr 80 z 2008 r., poz. 479).

Wyjątek stanowią tzw. OSN (obszary szczególnie narażone), gdzie:

  • nawozy płynne naturalne na łąkach i pastwiskach stosuje się od 1 marca do 15 sierpnia
  • nawozy stałe (obornik, kompost): na łąkach stosuje się od 1 marca do 30 listopada , pastwiskach od 1 marca do 15 kwietnia oraz od 15 października do 30 listopada.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj