Ubój na własny użytek - kara do 2000 zł?!

Sprawy związane z ubojem gospodarczym reguluje rozporządzenie MRiRW z dnia 20 października 2010 roku Dz.U. 207 poz. 1370 w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, oraz jego zmiana z dnia 27 stycznia 2015 roku Dz.U poz. 161. Rozporządzenie pozwala dokonać uboju na użytek własny na terenie gospodarstwa zwierząt takich jak: owce, kozy, trzoda chlewna, drób, zajęczaki i cielęta do 6 m-ca życia.
Za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny grożą sankcje finansowe od 100 do 2000 zł - informuje nas Józef Węgrzyn, inżynier rolnictwa z Wielkopolski. - Należy zadbać o to, by wszystko było zgodnie z prawem, bo tylko wtedy mamy gwarancję, że i mięso i odpady poubojowe będą zagospodarowane z zachowaniem bezpieczeństwa.
Co trzeba zrobić?
- Posiadacz zwierząt lub prowadzący gospodarstwo, na którego terenie będą ubite zwierzęta informuje na 24 godziny przed ubojem powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju.
- może tego dokonać telefonicznie, lub na piśmie stawiając się osobiście w placówce oraz listownie w przypadku cieląt owiec i kóz, ze względu na obowiązek złożenia pisemnego oświadczenia odnośnie zagospodarowania SRM (materiału szczególnego ryzyka).
- Uboju mogą dokonywać osoby, które co najmniej odbyły szkolenie teoretyczne i trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej 3 – letni staż na tym stanowisku i mają odpowiednie kwalifikacje.
Jeśli mamy wątpliwości, co trzeba zgłosić i jakie materiały zabezpieczyć do kontroli zapytajmy lekarza weterynarii.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|