"Lato, lato, lato, ech że ty" - przepisy na domowe desery i przetwory

Owoce na zimno
Są moimi ulubionymi przetworami. Wymagają niewiele nakładu pracy i czasu, aby je przygotować, a smakują wybornie. Są doskonałe do mięs, serów czy deserów. Ja robię takie z żurawiny, oczywiście leśnej, czarnej porzeczki i malin.
Składniki: na 1 kg owoców potrzeba około 1 kg cukru.
Wykonanie: owoce umyć i zblendować z cukrem. Jeśli owoce są bardzo słodkie, to użyć trochę mniej niż 1 kg cukru. Należy jednak pamiętać, że cukier jest tu konserwantem i dlatego nie może go być zbyt mało. Kiedy wszystko jest zblendowane, przełożyć do słoiczków, na wierzch wlać troszkę spirytusu, podpalić i zamknąć słoik. Przechowywać w lodówce. Tak przyrządzone owoce spokojnie dotrwają do następnych zbiorów.
Cukinia a’la ananas
Składniki: 3 kg cukinii, 0,75 kg cukru, 3–4 goździki, 3–4 łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 cukry wanilinowe.
Wykonanie: cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Zagotować wodę z kwaskiem, zalać cukinię, przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć cukinię. Do zalewy dodać cukier, cukier wanilinowy i goździki. Do gotującej się zalewy włożyć cukinię i gotować 5 minut. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować jeszcze 5 minut.
Dżem z cukinii
Składniki: 5 kg cukinii, 80 dag cukru, 4 galaretki (2 cytrynowe, 1 agrestowa, 1 pomarańczowa), sok z 2 cytryn.
Wykonanie: cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki gotować 0,5 godziny. Gorącą wkładać do słoików.
Pasta paprykowa
Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 9 papryczek chilii. Zmielić 1 raz przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę przełożyć do garnka i dodać: 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanki octu, 2 kostki rosołowe drobiowe, 1 łyżeczka vegety, 1 łyżeczka soli, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe.
Wykonanie: gotować 30 minut, po tym czasie dodać mały koncentrat pomidorowy i 2 obrane, przeciśnięte przez praskę główki czosnku. Gotować jeszcze około 20 minut, tak żeby pasta zgęstniała. Gorącą pastę włożyć do słoiczków.
Bardzo szybki deser jogurtowy z owocami
Składniki: około 0,6 litra jogurtu greckiego lub kremowego, 3 galaretki, ulubione owoce: maliny, borówki, truskawki, morele, nektarynki, mogą być też owoce suszone (rodzynki, śliwki, żurawina).
Wykonanie: galaretki rozpuścić w 2–2,5 szklankach wrzątku. Zimną galaretkę połączyć z jogurtem, przelać do foremki (mogą być miseczki), dodać owoce i wstawić do lodówki, żeby się ściągnęło.
Rolada biszkoptowa z owocami
Składniki: 4 jaja, 200 g cukru pudru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 500 ml śmietany kremówki 36%, 4 łyżki cukru pudru, olej, owoce: maliny, jeżyny, truskawki, wiśnie, co kto lubi.
Wykonanie: jajka ubić z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Następnie dodać przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia posmarowany tłuszczem i na tym rozsmarować masę biszkoptową. Piec 8–10 minut w piekarniku o temperaturze 190°C. Natychmiast po upieczeniu odwrócić ciasto, oderwać papier i przykryć ściereczką. Ubić śmietanę z pozostałym cukrem pudrem. Rozsmarować śmietanę na biszkopcie, na skraju ułożyć owoce i zwinąć roladę. Odstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Wilgotny torcik cukiniowy
Składniki: 350 g obranej i startej na grubych oczkach cukinii, ½ kostki masła, 100 ml oleju, 250 g cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka sody + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 całe jaja, 100 ml gęstego jogurtu, 300 g mąki pszennej, 30 g ciemnego kakao, 30 g słodkiego kakao, 70 g ciemnej lub deserowej czekolady (drobno posiekanej).
Wykonanie: cukinię umyć, obrać i usunąć pestki. Zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Do miski dodać miękkie masło, chwilę miksować i dodać olej, nie przerywając miksowania. Gdy masa jest spulchniona dosypać cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i jajka. Ponownie dokładnie miksować przez 2 minuty. Cały czas miksując dodawać naprzemiennie jogurt z mąką. Na koniec dodać kakao, posiekaną czekoladę, miksować i dodać cukinię. Ciasto jest gotowe. Przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec w 160°C przez 45–50 minut, a tak naprawdę do czasu, aż ciasto przejdzie test „suchego patyczka”. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie odkroić górę, wyrównując je jak na tort.
Warstwy śmietanowe: 0,5 l śmietany kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, 4–6 łyżek cukru pudru, tarta czekolada lub kakao do dekoracji, tabliczka białej czekolady, tabliczka deserowej czekolady.
Wykonanie: w kąpieli wodnej rozpuścić osobno białą i deserową czekoladę. Ubić 0,5 litra śmietany kremówki z cukrem pudrem i rozrobioną żelatyną. Śmietanę podzielić na dwie części i dodać białą i ciemną czekoladę. Wyłożyć na ciasto najpierw ciemną, a na to białą śmietanę. Wstawić do lodówki, bo najlepiej smakuje następnego dnia. Przed podaniem posypać startą czekoladą lub kakao.
![]() |
Magda Hanke
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|