Arbuz i jego właściwości - idealny owoc na upalne dni

Arbuz – właściwości prozdrowotne
Arbuz to egzotyczny owoc, który rośnie dziko w środkowej i południowej Afryce. Największe uprawy arbuza znajdują się we Włoszech, w Grecji, Hiszpanii i Portugalii. Owoc ten ma wiele odmian, może mieć kształt okrągły lub podłużny. Posiada charakterystyczna grubą, zieloną skórę i jasnoczerwony, różowy, pomarańczowy, a nawet biały miąższ.
Arbuz aż w 92% składa się z wody, poza tym posiada witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń oraz cenne przeciwutleniacze: beta-karoten, likopen, i luteinę.
Arbuz doskonale nawadnia organizm i oczyszcza go z toksyn. Pozytywnie wpływa na pracę układu trawienia, może być elementem lekkostrawnej diety. Owoc ten działa również moczopędnie, mogą więc jeść go osoby z problemami układu moczowego czy przy chorobach nerek. Co ciekawe, wykazano również pozytywny wpływ arbuza na układ krążenia, ponieważ reguluje ciśnienie krwi (przy regularnym spożywaniu).
Arbuz w kuchni
Najczęściej jemy arbuza pokrojonego w półksiężyce lub trójkąty. Owoc doskonale smakuje schłodzony. Z arbuza warto przygotować również orzeźwiające smoothie (np. z dodatkiem soku z limonki). Poza tym świetnie sprawdzi się jako dodatek do letnich sałatek.
Arbuz w kosmetyce
Arbuz, dzięki zawartości przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Nawilża ją i odmładza, działa tonizująco oraz oczyszczająco. Możesz z łatwością przygotować domowe kosmetyki z arbuza. Wystarczy wetrzeć w skórę sok z arbuza lub z rozgniecionego miąższu zrobić maseczkę (do maseczki można dodać również odrobinę mleka lub miodu). Warto wiedzieć, że schłodzony sok z arbuza lub miąższ świetnie ukoją podrażnioną słońcem skórę.
Czy można jeść pestki arbuza?
Bardzo często delektujemy się miąższem arbuza, a wyrzucamy pestki. Okazuje się jednak, że pestki arbuza są bardzo zdrowe, posiadają bowiem sporo magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, regulują też proces przemiany materii. Dlatego - zjedzmy także kilka pestek ;-)
Doceńmy smak oraz walory prozdrowotne arbuza – pamiętajmy o nim szczególnie w upalne dni.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|