Na jakich zasadach można sprzedawać warzywa i owoce z gospodarstwa rolnego?

Opublikowano 11.06.2018 r.
Sezon na świeże warzywa prosto z grządki w pełni. Wielu konsumentów bardzo chętnie zaopatruje się na rynkowych stoiskach lub prosto od rolnika w rzodkiewki, sałaty, pomidory czy truskawki, jabłka i gruszki. Aby jednak móc sprzedawać konsumentom własne warzywa i owoce (zarówno na targowiskach, jak i bezpośrednio z gospodarstwa), należy pamiętać o kilku obowiązkach wynikających z przepisów.

Każdy rolnik, który planuje sprzedaż wyprodukowanych przez siebie produktów pochodzenia roślinnego, musi dokonać rejestracji u Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w terminie co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem planowanej sprzedaży.
Sprzedaż własnych warzyw i owoców możliwa jest w ramach dostaw bezpośrednich (sprzedaż tylko produktów nieprzetworzonych) lub w ramach rolniczego handlu detalicznego (w skrócie RHD) – w tym wariancie dodatkowo można prowadzić sprzedaż produktów przetworzonych, np. dżemów, soków itp.
Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów znajduje się na stronie internetowej www.gis.gov.pl w zakładce „ŻYWNOŚĆ” . Na podstawie złożonego wniosku Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaje zaświadczenie o wpisie do rejestru.
Rozpoczęcie działalności w zakresie dostaw bezpośrednich, jak również w zakresie rolniczego handlu detalicznego, jest możliwe dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
Należy o tym pamiętać, gdyż sprzedaż bez spełnienia obowiązku rejestracyjnego grozi karą finansową.
Miejsce, w którym zbywana będzie żywność pochodzenia roślinnego w ramach rolniczego handlu detalicznego, musi być oznaczone. Konieczne jest umieszczenie napisu „Rolniczy Handel Detaliczny” z imieniem i nazwiskiem albo nazwą lub siedzibą podmiotu oraz adresem prowadzenia produkcji tej żywności. Sprzedaż produktów żywnościowych w ramach RHD może odbywać się wyłącznie w miejscach:
• w których te produkty zostały wytworzone (np. w gospodarstwie) lub
• przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. na targowisku).
Dopuszczalne maksymalne ilości żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania. Produkty żywnościowe są tam sklasyfikowane w czterech grupach. Nieprzetworzone surowce roślinne (np. zboża, warzywa, owoce, zioła) znajdują się w grupie: surowce pochodzenia niezwierzęcego – w załączniku nr 1 do rozporządzenia. Limity surowców roślinnych ustalono w przeliczeniu na 1 ha uprawy prowadzonej przez podmiot RHD. Trzeba również pamiętać o tym, że oprócz limitów ilościowych ustalono próg kwotowy. Sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego do kwoty 20 000 zł jest zwolniona z podatku dochodowego. Należy jednak prowadzić ewidencję sprzedaży w miejscu zbywania swoich produktów.
W przypadku dostaw bezpośrednich, obrót surowcami roślinnymi nie może przekraczać wielkości zbioru uzyskanego w skali roku przez producentów produkcji pierwotnej.
Źródło: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania; Ustawa z 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (DzU z 1961); www.gis.gov.pl
Edyta Kijak
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.
|