Truskawkowe szaleństwo - pomysły na pyszne desery

Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki oprócz walorów smakowych, posiadają też cenne witaminy: C (więcej niż owoce cytrusowe!), A, witaminy z grupy B i PP. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, potasu, wapnia, żelaza, błonnika i kwasu foliowego. Samo zdrowie!
Błyskawiczne ciasto z truskawkami
Składniki:
- 7 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka oleju,
- i oczywiście świeże truskawki ;-)
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Lekkie, puszyste i pyszne!
Bajkowa tarta truskawkowa
Składniki ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru pudru.
Krem:
- 1 budyń waniliowy,
- pół kostki masła.
Przesiać mąkę, dodać cukier, posiekane masło i żółtka. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Pieczemy w temp. 200 st. C przez około 15 minut. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przestudzeniu dodajemy do niego masło i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Następnie wykładamy na wystudzoną tartę i dekorujemy świeżymi truskawkami.
Deser z nasionami chia i truskawkami
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia,
- szklanka mleka,
- łyżeczka miodu,
- truskawki.
Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy, dosładzamy miodem (ale niekoniecznie) i odstawiamy do zgęstnienia (na kilkanaście minut). Dodajemy pokrojone na połówki truskawki i zajadamy ze smakiem. Warto dodać, że maleńkie nasionka chia to bogactwo błonnika.
Truskawki z mascarpone
Składniki:
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 200 g śmietany kremówki,
- kilka herbatników, biszkoptów lub ciasteczek amaretti,
- 1 łyżka cukru pudru,
- ew. likier kawowy,
- truskawki,
- świeże listki mięty do dekoracji.
Wykonanie:
Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy serek mascarpone, cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. W pucharkach układamy pokruszone herbatniki (można delikatnie polać je likierem kawowym), następnie warstwę kremu i owoce – ale pycha! Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Domowy sorbet z truskawek
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- ¾ szkl. cukru,
- 1 szkl. wody.
Wodę gotujemy z cukrem do momentu powstania syropu. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki blendujemy i łączymy z syropem. Przekładamy do foremki i wstawiamy do zamrażarki na 5-6 godzin (po 2 godz. trzeba przemieszać lody). Idealny deser na upalne dni!
A jaki jest Wasz ulubiony deser z truskawkami w roli głównej?
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|