Spirulina – alga o niezwykłej wartości

Jest pod wieloma względami niezwykła i zawiera duże stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA), który jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym redukującym cholesterol, a także zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca (zawiera go mleko matki), duże stężenie białka (4 razy więcej niż mięso), skoncentrowane źródło związków mineralnych, witamin, enzymów, związków witalnych, szczególnie biofotonów.
Hodowana jest w różnych rejonach świata. Są to wybrane miejsca, gdzie klimat jest najbardziej sprzyjający. Są to: Azja (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), Ameryka Północna (Hawaje), Ameryka Południowa (Meksyk), a także Afryka (rejon Czadu).
Wystarczy 4–10 gramów (1–3 łyżeczki do kawy) spiruliny, aby u ludzi uzyskać poprawę ogólnej witalności oraz efekty lecznicze. Wszystkie przeprowadzone badania potwierdzają pozytywny wpływ na zdrowie.
Oto niektóre z cech:
- odtruwanie organizmu z insektycydów, pestycydów, metali ciężkich,
- wzmocnienie systemu immunologicznego,
- poprawa i stabilizowanie przemiany materii,
- pobudzenie zdolności regeneracyjnych,
- działanie przeciwrakowe, zwłaszcza przy raku wątroby i przeciwdziałanie przerzutom,
- działanie przeciwwirusowe (wirus opryszczki, wirus grypy, wirus odry, wirus świnki),
- stabilizowanie flory przewodu pokarmowego,
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- pobudzenie krwiotwórczego procesu,
- obniżenie wagi,
- ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki.
Poza wymienionymi przykładami pozytywnego działania spiruliny na organizm człowieka i zwierząt, spirulina ma szerokie zastosowanie – począwszy od pokarmu dla ryb, zwierząt oraz ludzi. Znana była w starożytności (opisywał ją Hipokrates, znali starożytni Aztekowie). Do dzisiaj są prowadzone badania i ciągle zaskakuje nas swym pozytywnym działaniem. W sumie spirulina nie jest lekiem, to tak naprawdę niezwykle wysokowartościowy pokarm. Przyjmujemy ją w różnej formie: proszku, tabletek, kapsułek…
Spirulina ma posmak szpinaku o lekko orzechowym zabarwieniu. Algi możemy spożywać w formie dodatków do napojów, chleba i innych potraw. W ten sposób wzbogacamy dietę o nowe walory smakowe i kaloryczne. Spirulina stanowi jednocześnie naturalny koncentrat ważnych dla życia związków mineralnych, pierwiastków śladowych, witamin, enzymów i innych związków witalnych, takich jak bardzo cenny nośnik witalizującej energii światła (biofotonów). Jest również źródłem wysokowartościowego białka.
Spirulina to nie tylko wartościowy suplement diety dla ludzi i zwierząt, posiada ona zdolności oczyszczania zasobów wody i powietrza. Jako dodatek pokarmowy posiada zdolność oczyszczania organizmu ludzkiego, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, gospodarkę tlenową, cieplną, równowagę elektrolitową i gospodarkę wodną.
Spożywając spirulinę wspomagamy oczyszczenie organizmu ze złogów, osadów i odpadów metabolicznych. Tych zanieczyszczeń, jak okazuje się, trudno jest nam się pozbyć. Zielone algi w kompleksowy sposób regenerują organizm, wzmacniają kondycję i wpływają witalizująco.
![]() |
Emilia Fohs
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|