Kalendarzrolnikow.pl - Jesteśmy agroportalem dla całej rodziny.

Kulinarna przygoda z kwiatami jadalnymi

Opublikowano 23.03.2018 r.
W artykule "Kwiaty jadalne, czyli kolorowy bukiet na talerzu" poznaliśmy najpopularniejsze kwiaty jadalne. Dziś przedstawiamy Wam kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem tych kwiatów. Na talerzu będzie smacznie, ale także niezwykle estetycznie!

Sałatka z nasturcją

Nasturcja ma delikatnie ostry smak, świetnie nadaje się więc do sałatek.

Składniki:

  • kilka kwiatów nasturcji,
  • roszponka,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • kilka pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych.

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki miodu. 

Roszponkę myjemy i wkładamy do miski, ser mozzarella kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do roszponki, posypujemy całość pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i kwiatami nasturcji. Mieszamy i polewamy sałatkę sosem. 

 

Sałatka owocowa z bratkiem

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 2 kiwi,
  • 2 banany,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 mandarynki,
  • garść suszonej żurawiny,
  • kilka kwiatów bratka.

Owoce kroimy, mieszamy ze sobą, dosypujemy suszoną żurawinę i kwiaty bratka. Sałatkę można polać sokiem z cytryny, połaczonym  z łyżką miodu. 


Muffiny z bratkiem

Składniki:

  • 500 g mąki, 
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  •  300 g maślanki,
  • 100 g roztopionego masła, 
  • 2 jajka.

Krem:

  • 300 g serka kremowego,
  • 250 g masła, 
  • 1,5 szklanki cukru pudru, 
  • barwnik spożywczy (jeśli chcemy uzyskać kolorowy krem)

Łączymy ze sobą wszystkie składniki "suche", a w osobnej misce składniki "mokre". Następnie łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Krem:
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy serek kremowy, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy barwnik i mieszamy. Krem schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce. Następnie dekorujemy nim przestudzone babeczki. Na każdą kładziemy jeszcze kwiatek bratka. 
 

Syrop z czarnego bzu

Składniki:

  • około 30 balchadów kwiatów czarnego bzu,
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn,
  • 1,5 l wody,
  • 1 kg cukru,


Kwiaty oddzielamy od łodyżek. Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Kolejno - przecedzamy, dodajemy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia, przelewamy do słoiczków. 

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj