Domowe sposoby na mole spożywcze

Mole spożywcze a mole ubraniowe
Mole spożywcze to małe owady ze skrzydłami pokrytymi plamkami, maja długość około 8 mm. Pozostawiają po sobie lepkie pajęczyny, które możemy zauważyć na produktach spożywczych. Samica składa średnio od 60 do 300 jaj, z których wylęgają się larwy. Jedzą dosłownie wszystko, co znajdą w kuchennych szafkach.
Mól ubraniowy ma żółta barwę i jest mniejszy od mola spożywczego. Jak sama nazwa wskazuje, jego ulubione miejsce to szafy z ubraniami - chętnie wybiera futra, pierze i wełnę.
Domowe sposoby na mole spożywcze
Na początek należy wyjąć wszystko z szafek i usunąć zakażone produkty spożywcze. Mole lubią zagnieżdżać się w mące, kaszy czy ryżu. Larwy moli potrafią nawet przegryźć folię opakowań i przedostać się do środka. Na żywności pozostawiają charakterystyczne, lepkie nici.
Następnie przemywamy wszystko roztworem wody z octem w proporcji 1:1. Inny dobry sposób to wstawienie do szafki naczynia z gorącym parującym octem. Zamykamy szafkę i czekamy aż ocet przestygnie.
Pułapka na mole z octem jabłkowym
Zapach octu jabłkowego przyciąga mole. Można zatem wlać ocet do miseczki – zwabione zapachem owady utoną w nim. Podobne działanie ma wytrawne wino.
Moc cytrusów w walce z molami
Zapach cytrusów odstrasza mole, dlatego polecamy np. w pokrojoną na plasterki pomarańczę wbić goździki i zasuszyć na grzejniku. Następnie owoce-odstraszacze wkładamy do szafek.
Kuchenne przyprawy
Warto wykorzystać też kuchenne przyprawy, których zapachu nie lubią mole - ziele angielskiego, liść laurowy. Wystarczy rozsypać je na półkach.
Jak zapobiegać molom?
Po otwarciu żywności najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamykanych słoikach. Bardzo ważna kwestia to utrzymywanie czystości w kuchni, nie pozostawiajmy resztek jedzenia, nawet codziennie wyrzucajmy śmieci.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|