Kalendarzrolnikow.pl - Jesteśmy agroportalem dla całej rodziny.

Domowe sposoby na mole spożywcze

Opublikowano 23.01.2018 r.
Mole spożywcze to niechciane owady, które często dosłownie „opanowują” nasze kuchnie. Najwięcej występuje ich się w miejscach, gdzie przechowujemy żywność. Niestety, bardzo trudno walczy się z tymi szkodnikami. Istnieje jednak kilka domowych sposobów na pozbycie się moli, które są bardziej skuteczne niż chemiczne preparaty.

Mole spożywcze a mole ubraniowe

Mole spożywcze to małe owady ze skrzydłami pokrytymi plamkami, maja długość około 8 mm. Pozostawiają po sobie lepkie pajęczyny, które możemy zauważyć na produktach spożywczych. Samica składa średnio od 60 do 300 jaj, z których wylęgają się larwy. Jedzą dosłownie wszystko, co znajdą w kuchennych szafkach. 

Mól ubraniowy ma żółta barwę i jest mniejszy od mola spożywczego. Jak sama nazwa wskazuje, jego ulubione miejsce to szafy z ubraniami - chętnie wybiera futra, pierze i wełnę. 

Domowe sposoby na mole spożywcze

Na początek należy wyjąć wszystko z szafek i usunąć zakażone produkty spożywcze. Mole lubią zagnieżdżać się w mące, kaszy czy ryżu. Larwy moli potrafią nawet przegryźć folię opakowań i przedostać się do środka. Na żywności pozostawiają charakterystyczne, lepkie nici. 

Następnie przemywamy wszystko roztworem wody z octem w proporcji 1:1. Inny dobry sposób to wstawienie do szafki naczynia z gorącym parującym octem. Zamykamy szafkę i czekamy aż ocet przestygnie. 

Pułapka na mole z octem jabłkowym

Zapach octu jabłkowego przyciąga mole. Można zatem wlać ocet do miseczki – zwabione zapachem owady utoną w nim.  Podobne działanie ma wytrawne wino.

Moc cytrusów w walce z molami

Zapach cytrusów odstrasza mole, dlatego polecamy np. w pokrojoną na plasterki pomarańczę wbić goździki i zasuszyć na grzejniku. Następnie owoce-odstraszacze wkładamy do szafek. 

Kuchenne przyprawy

Warto wykorzystać też kuchenne przyprawy, których zapachu nie lubią mole - ziele angielskiego, liść laurowy. Wystarczy rozsypać je na półkach.

Jak zapobiegać molom? 

Po otwarciu żywności najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamykanych słoikach. Bardzo ważna kwestia to utrzymywanie czystości w kuchni, nie pozostawiajmy resztek jedzenia, nawet codziennie wyrzucajmy śmieci. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj