Racuchy z jabłkiem - poznaj najlepszy przepis!

Opublikowano 23.01.2018 r.
Racuchy to małe, smażone placuszki, tradycyjne dla kuchni polskiej. Zwykle przyrządza się je z dodatkiem jabłka startego na tarce, a podaje w wersji na słodko – posypane cukrem pudrem. Puszyste placuszki z pewnością zasmakują całej rodzinie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- ½ l kefiru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 jabłka,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kefir, mąkę, sodę i starte jabłka (mieszamy do uzyskania gładkiej masy). Niewielkie placuszki nakładamy na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu warto odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|