Kalendarzrolnikow.pl - Jesteśmy agroportalem dla całej rodziny.

Racuchy z jabłkiem - poznaj najlepszy przepis!

Opublikowano 23.01.2018 r.
Racuchy to małe, smażone placuszki, tradycyjne dla kuchni polskiej. Zwykle przyrządza się je z dodatkiem jabłka startego na tarce, a podaje w wersji na słodko – posypane cukrem pudrem. Puszyste placuszki z pewnością zasmakują całej rodzinie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki:

  •     2 jajka, 
  •     2 łyżki cukru,
  •     2 łyżeczki cukru waniliowego,
  •      ½ l kefiru, 
  •     2 szklanki mąki,
  •     2 łyżeczki sody, 
  •     2 jabłka,
  •     olej do smażenia.

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kefir, mąkę, sodę i starte jabłka (mieszamy do uzyskania gładkiej masy). Niewielkie placuszki nakładamy na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu warto odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj