Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę?

Opublikowano 15.01.2018 r.
Cebula i czosnek bardzo często goszczą w naszej kuchni. Lubimy dodawać je do wielu dań, ale rzadko zdajemy sobie sprawę z ich cennych właściwości zdrowotnych. Nie bez powodu nazwywamy je „naturalnymi antybiotykami”. Sprawdźmy zatem, dlaczego warto jak najczęściej jeść ten "zdrowy duet" warzyw.
Cebula:
- działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze,
- zawiera witaminy: C, A, B1, B2 oraz składniki mineralne: siarkę, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń,
- jest źródłem błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trawienie, usprawnia metabolizm, zapobiega zaparciom,
- jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników, powodującym szybsze starzenie się i powstawanie chorób,
- cebula pobudza apetyt,
- jest tzw. "naturalnym antybiotykiem" - zwiększa odporność organizmu,
- zmniejsza poziom cukru we krwi,
- niszczy pasożyty,
- posiada fruktooligosacharydy - to prebiotyki stymulujące rozwój korzystnych dla organizmu bakterii w jelicie grubym,
- działa moczopędnie - pomoże w infekcjach dróg moczowych (działnie bakteriobójcze).
Czosnek:
- właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne,
- witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez)
- wspomaga działanie układu trawienia,
- zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki,
- wzmacnia układ odpornościowy, ze względu na dużą zawartość witaminy B6,
- wpływa na szybsze usuwanie toksyn z organizmu,
- obniża poziom szkodliwego cholesterolu,
- podczas przeziębienia i grypy jest polecany do inhalacji - pomaga usuwać zarazki z błon śluzowych i dróg oddechowych,
- zawiera organiczny związek - ajoen, który ma działanie rozrzedzające krew, zapobiega zakrzepom,
- sok z czosnku można użyć jako środek powstrzymujący swędzenie po ukąszeniu owadów.
Zdrowy duet na talerzu
Ze względu na cenne właściwości czosnku i cebuli, warto jak najczęściej wykorzystywać je do przyrządzania różnych posiłków. Dzięki tym warzywom, możemy w naturalny sposób dostarczyć do naszego oragnizmu niezbędne witaminy i minerały.
Kto powinien uważać na czosnek i cebulę?
Spożywanie czosnku i cebuli powinno być skonsultowane z lekarzem w przypadku osób z chorobami układu trawienia, wątroby, nerek, a także cukrzycy i niskiego ciśnienia.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|