"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie

Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie powstało w 2017 r. Zrzesza około 20 członkiń w różnym wieku. Nasze Panie mają mnóstwo talentów, zawsze są chętne do wspólnego działania. Chcemy integrować naszą lokalną społeczność oraz przekazywać najpiękniejsze tradycje z pokolenia na pokolenie - opowiada Pani Anna Zazula, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie.
Mamy na swoim koncie wiele sukcesów kulinarnych. Nasze Panie wspaniale gotują, pieką pyszne ciasta, dzięki czemu jesteśmy laureatami wielu konkursów. Najbardziej dumne jesteśmy ze zdobytej „Perły” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” za gołąbki ziemniaczane z sosem z borowików w 2018 r. w Poznaniu. Chcemy, aby inne regiony Polski poznały nasze tradycyjne smaki, dlatego chętnie je promujemy. Warto dodać, że nasza zupa rakowa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dodaje Pani Anna.
Koło z powodzeniem zajmuje się także rękodzielnictwem. Nasze członkinie odnajdują się w przeróżnych dziedzinach twórczych, m.in. szydełkowanie, szycie, decoupage, origami, kanzashi czy artystyczny recykling.
Ważną częścią naszej działalności jest również kabaret „Babsztyle”. Uwielbiamy realizować nasze aktorskie ambicje i dawać przez to radość innym. Bierzemy również udział w corocznym przeglądzie zespołów kolędniczych, tzw. „Herodach” - na których w 2020 r. wygrałyśmy.
KGW w Chróścinie zawsze chętnie bierze udział w akcjach charytatywnych. Równolegle z Kołem działa utworzone w 2019 r. Stowarzyszenie „Misja integracja”. Są w nim ci sami członkowie, którzy udzielają się w Kole Gospodyń. Chcemy naszą postawą promować wartości prospołeczne, a także zachęcać innych do pomocy najbardziej potrzebującym - podsumowuje Przewodnicząca KGW w Chróścinie.
KGW w Chróścinie z czytelnikami portalu kalendarzrolnikow.pl podzieliło się przepisem na wyjątkową zupę rakową oraz babę drożdżową "Babsztyl".
Zupa rakowa - przepis
- 1 kg raków
- 2 litry bulionu (z dwóch skrzydełek i warzyw)
- pęczek koperku
- 3- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- koperek pokrojony do posypania
Baba drożdżowa „Babsztyl”
Składniki:
- 6 żółtek
- 5 dkg drożdży
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. maślanki
- 1 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży: drożdże, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 0,5 szkl. maślanki; odczekać 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zaczynu, następnie dodać mąkę i maślankę, wyrobić. Na koniec wlać olej, dodać rodzynki i wyrobić jeszcze raz. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 min. Baba drożdżowa jest puszysta, wilgotna i bardzo smaczna, o biszkoptowym kolorze.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|