Pomysłowe przekąski - idealne na domowe przyjęcie

Ryżowe kanapeczki
- okrągłe wafle ryżowe,
- mozzarella,
- pomidory,
- bazylia,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Wafle rozkładamy na tacy, na każdego kładziemy po 2 plasterki pomidora, sera mozzarella oraz listek bazylii. Na koniec delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczone kawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych
- 1 duży filet z piersi kurczaka,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- 3 szklanki płatków kukurydzianych.
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki (tzw. nuggetsy). Płatki kukurydziane rozdrabniamy (np. za pomocą miksera). W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i przyprawy. Kiedy powstanie gładka masa, maczamy w niej kawałki kurczaka, które następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Doskonale smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Poniżej przepisy.
Sos czosnkowy:
- szklanka gęstej śmietany 12%,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki suszonego oregano.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy.
Sos pomidorowy:
- szklanka gęstej śmietany 12%,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Lekka sałatka z sałaty lodowej
- główka sałaty lodowej,
- 2 ogórki,
- paczka pomidorków koktajlowych,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 5 rzodkiewek
- ser feta.
Sos:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sałatę lodową rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, ogórki, paprykę i ser feta w kostkę, rzodkiewki w plasterki. Składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.
Roladki z tortilli
- 3 placki tortilli,
- żółty ser w plasterkach,
- biały serek ziołowy typu almette,
- szynka w plastrach,
- rukola.
Na tortilli smarujemy serek almette, układamy rukolę, żólty ser i szynkę. Na koniec jeszcze raz delikatnie smarujemy serkiem almette. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Przed podaniem kroimy w plastry (około 2 cm grubości).
Pyszne przekąski na imprezie sprawdzą sie doskonale! To smaki, które z pewnością zadowolą Twoich gości :-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|