RHD czy sprzedaż bezpośrednia - trudny wybór pszczelarzy

Rolniczy handel detaliczny | Sprzedaż bezpośrednia | |
Definicja | forma legalnej sprzedaży, w której możliwe jest przetwórstwo oraz sprzedaż wytworzonej żywności konsumentom końcowym |
sprzedaż finalnemu konsumentowi, pod warunkiem, że produkty nie mogą być przetworzone |
Rejestracja | 30 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności, należy złożyć wniosek do powiatowego lekarza weterynarii; dokument ten nie podlega zatwierdzeniu; rejestracja odbywa się za pomocą decyzji administracyjnej i zwykle nie jest poprzedzona kontrolą |
30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności należy złożyć w formie pisemnej wniosek o wpis do rejestru zakładów u powiatowego lekarza weterynarii - wymagane jest też oświadczenie potwierdzające posiadanie pni pszczelich- po złożeniu powyższych dokumentów powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję i nadaje weterynaryjny numer identyfi kacyjny |
Pomieszczenie i sprzęt | można prowadzić działalność w odpowiednio przygotowanym budynku gospodarczym lub mieszkalnym (w tzw. kuchniach przydomowych) - pomieszczenia produkcyjne powinny mieć dostęp do wody pitnej lub czystej - muszą spełniać podstawowe zasady higieny (podłoga i ściany łatwe do utrzymania w czystości) wymagane jest utrzymywanie sprzętu w dobrym stanie technicznym, co ma ułatwić dezynfekcję |
produkcja i sprzedaż może odbywać się w specjalnie dostosowanym obiekcie używanym wyłącznie do tego celu - w odniesieniu do pomieszczeń produkcji i/lub sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego (np. produktów pszczelich nieprzetworzonych) obowiązuje: - właściwe czyszczenie i dezynfekcja - zapewnienie właściwych warunków do przechowywania produktów - umożliwienie zmiany odzieży własnej na odzież roboczą lub ochronną, a także zmiany obuwia - wydzielenie osobnego miejsca przechowywania odzieży własnej - zapewnienie dostępu do wody pitnej lub czystej |
Sprzedaż |
sprzedaż końcowym konsumentom - sprzedaż na rzecz konsumenta |
w ramach sprzedaży bezpośredniej można sprzedawać swoje produkty konsumentowi końcowemu: 1) w miejscu produkcji 2) odbiorcom prowadzącym sprzedaż konsumentowi końcowemu (sklepy, restauracje, stołówki) 3) na jarmarkach i festynach oraz targowiskach 4) z urządzeń dystrybucyjnych - obowiązuje również ograniczenie geografi czne sprzedaży – produkty można sprzedawać na terenie województwa, gdzie dokonano produkcji oraz województw ościennych |
Oznakowanie produktów | sprzedawane produkty powinny mieć etykietę zawierającą: nazwę i ilość netto żywności, wykaz składników, datę trwałości, warunki przechowywania lub użycia, imię i nazwisko oraz adres producenta, instrukcję użycia (w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione), informację o możliwości obecności w produkcie alergenów, numer partii produkcyjnej, rzeczywistą zawartość objętościową alkoholu w odniesieniu do napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% |
sprzedawane produkty powinny mieć etykietę zawierającą: nazwę i ilość netto żywności, wykaz składników, datę trwałości, warunki przechowywania lub użycia, imię i nazwisko oraz adres producenta, instrukcję użycia (w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione), informację o możliwości obecności w produkcie alergenów, numer partii produkcyjnej, rzeczywistą zawartość objętościową alkoholu w odniesieniu do napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% |
Przepisy dodatkowe |
od 1 stycznia 2019 r. kwotę wolną od podatków zwiększono do 40.000 zł, powyżej - tej sumy pszczelarz będzie zobowiązany zapłacić 2-procentowy podatek ryczałtowy |
od 1 stycznia 2019 r. kwotę wolną od podatków zwiększono do 40.000 zł, powyżej - tej sumy pszczelarz będzie zobowiązany zapłacić 2-procentowy podatek ryczałtowy |
określono limity sprzedaży pszczelarz ma obowiązek |
w sprzedaży bezpośredniej nie ma pszczelarz ma obowiązek |
|
Dokumentacja | dokumentacja powinna zawierać (odrębnie na każdy rok): - numer kolejnego wpisu - datę uzyskania przychodu - kwotę przychodu - przychód narastająco od początku roku - ilość i rodzaj zbytej żywności - ewidencję należy uzupełniać na bieżąco i przechowywać przez 2 lata |
dokumentacja powinna zawierać (odrębnie na każdy rok): - numer kolejnego wpisu - datę uzyskania przychodu - kwotę przychodu - przychód narastająco od początku roku - ilość i rodzaj zbytej żywności - ewidencję należy uzupełniać na bieżąco i przechowywać przez 2 lata |
UWAGA! Aby skorzystać z Programu Wsparcia Pszczelarstwa prowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa umożliwiającego zakup refundowanego sprzętu pszczelarskiego, niezbędnym warunkiem od roku 2020 staje się oświadczenie pszczelarza (zawarte w umowie ze związkiem pszczelarskim), że wprowadza w sposób zgodny z prawem produkty pszczele do obrotu handlowego.
Bogumiła Jagodzińska ŁODR w Bratoszewicach Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|