Poranek ze "zbożówką" - czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kawa zbożowa była bardzo popularnym napojem pijanym przy posiłkach zamiast chińskiej herbaty oraz kawy naturalnej. Za czasów PRL, gdy ciężko było dostać „normalną” kawę, siłą rzeczy cieszyła się dużą popularnością. Później jakby o niej zapomniano. Obecnie znów wraca do łask konsumentów zarówno w Polsce jak i w Europie. Warto wiedzieć, że pierwsza w Polsce wytwórnia zajmująca się produkcją kawy zbożowej powstała w 1818 roku we Włocławku. Jej założycielem był Ferdynand Bohm, pruski kupiec zbożowy.
Jak powstaje kawa zbożowa?
Ziarna zbóż (np. pszenicy, żyta, jęczmień czy też bardzo ostatnio modnego orkiszu) praży się tak długo, aż powstanie proszek i to właśnie on nazywany jest… kawą. Jako dodatki stosowane są często buraki, cykoria, figi, a czasem nawet żołędzie.
Niektórzy pijają kawę zbożową bez żadnych dodatków, inni lubią, tak jak ma to w przypadku tradycyjnej kawy, uzupełnić ją o dodatek mleka.
Zbożówka bezkofeinowa
Warto wiedzieć, że popularna „zbożówka” jest produktem bezkofeinowym. Właśnie dlatego chętnie sięgają po nią osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą pić tradycyjnej kawy. Zaleca się ją także odchudzającym się (nie zawiera tłuszczu), dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią. Kawę zbożową śmiało mogą pić także dzieci. Co ważne, spożywanej dziennie dawki kawy zbożowej nie trzeba sobie limitować, choć jak z wszystkim – nie powinno się przesadzać.
Źródło błonnika i minerałów
Kawa zbożowa zawiera cenną dawkę błonnika, białka i węglowodanów. Nie brakuje w niej także minerałów takich jak cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo) oraz witamin z grupy B. Zawiera także polifenole, czyli cenne antyutleniacze, które pomagają w ograniczeniu procesów starzenia się.
Kawa zbożowa lekiem na żołądek
W medycynie ludowej, kawa zbożowa była lekiem na różne niedomagania żołądka. Zielarze radzili pić do posiłków mocną, gorącą, gorzką kawę zbożową, gdy niedomagał woreczek żółciowy.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|