Domowe przetwory z papryki - idealne na zimę

Grillowana ziołowa papryka w oliwie do słoików
Składniki:
- 20 sztuk czerwonej papryki
- 6 łyżeczek oregano
- 6 łyżeczek bazylii
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2-3 butelki oliwy z oliwek
- 10 łyżek soli
- słoiki
Paprykę pokroić w mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne, umyć i osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obficie posypać ziołami i solą oraz skropić oliwą. Naczynie wstawić do piekarnika i grillować do zbrązowienia skórki. Grillowane kawałki papryki układać w małych słoikach. Zalać je gorącą oliwą, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. A po zjedzeniu aromatycznej papryki ziołową oliwę można wykorzystać jako dodatek do sałatek.
Sałatka z papryką do słoików na zimę
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 12 czerwonych papryk
- 12 cebul
- 10 ząbków czosnku
- 7 średnich marchewek
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 2,5 szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
- 15 ziaren ziela angielskiego
Umyte, osuszone i obrane ze skórki ogórki i marchewkę zetrzeć na tarce na plasterki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie maski, a obraną cebulę w półplasterki. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko wymieszać. W garnku zagotować składniki na zalewę, jeszcze gorącą zalać sałatkę warzywną i pozostawić na 2-3 godziny. A następnie sałatkę wraz z zalewą przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować 15 minut, a po przestygnięciu przenieść do piwnicy.
Papryka marynowana w miodzie
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki
- 1,5 szklanki octu
- 2,5 litra wody
- 8 łyżek miodu
- 1,5 łyżki soli
- 6 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku do każdego słoika
Paprykę pokroić, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ciasno ułożyć we wcześniej wyparzonych wrzątkiem słoikach. Do każdego dodać ząbek czosnku. Pozostałe składniki zagotować w garnku razem z przyprawami i jeszcze gorącą zalewą zalać słoiczki. Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przestudzone ustawić w spiżarni.
Sałatka paprykowo-cukiniowa z curry
Składniki:
- 4 kg cukinii
- 3,5 kg czerwonej papryki
- 5 dużych cebul
- nać z 3 selerów
- 3 łyżki kurkumy
- 1,5 łyżeczki curry
- słoiki
Zalewa:
- 3 szklanki octu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki gorczycy
- 3 szklanki cukru
Składniki na zalewę zagotować i odstawić do przestygnięcia. Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i miąższ, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Obraną ze skórki cebulę pokroić w półplasterki. Umytą i osuszoną nać selera drobno poszatkować. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, dodać curry i kurkumę i dokładnie wymieszać. Zalać przestudzoną zalewą i odstawić na 14 godzin. Sałatkę włożyć do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Papryka w słoikach po chorwacku
Składniki:
- 6 kg czerwonej papryki
- 4-5 słoików musztardy
- 2 szklanki oleju
Zalewa:
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
- 8 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 12 liści laurowych
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paski. W garnku zagotować zalewę, wrzucić do niej paprykę i gotować przez 5 minut. Następnie przecedzić paprykę z przyprawami i zalać zimną wodą. Musztardę połączyć z olejem, papryką i przyprawami. Nakładać do czystych i suchych słoików. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|