Tradycyjne receptury na syropy przeciwkaszlowe
Bardzo skuteczne syropy przeciwkaszlowe można sporządzić samodzielnie w domu.
Syrop z cebuli
Do zrobienia syropu będzie potrzebnych kilka cebul. Obieramy je i kroimy w plasterki. Porcję cukru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Cebulę wrzucamy do słodkiego roztworu. Całość gotujemy na małym ogniu, uważamy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Syrop będzie gotowy, kiedy uzyska gęstą konsystencję. Następnie przelewamy syrop do słoików. Można podawać go zarówno dzieciom i dorosłym – 1 łyżeczkę co 3 godziny.
Syrop cebulowo-miodowy
Tę wersję syropu sporządzamy bez gotowania. Pokrojone plasterki cebuli mieszamy z wcześniej lekko podgotowanym miodem. Odstawiamy na 2-3 godziny i gotowe!
Syrop z buraków czerwonych
Czerwone buraki były od dawna wykorzystywane jako środek przeciwkaszlowy w medycynie ludowej. Do przygotowania syropu potrzebujemy 2-3 duże buraki. Dokładnie je płuczemy, czyścimy, ale nie obieramy ze skórki. Od strony korzenia wycinamy stożkowe otwory, w które wsypujemy cukier – tak przygotowane wstawiamy do piekarnika. Podczas pieczenia buraki puszczą cenny syrop. Pijemy po jednej łyżce 2 razy dziennie. O innych leczniczych właściwościach buraków czerwonych przeczytasz TUTAJ.
Więcej domowych kuracji na wiele dolegliwości znajdziesz w książce "Słynne leki domowej apteki" Z. Przybylaka, którą można zamówić na stronie WDR. Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą wydawniczą!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|