KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Nietypowe pomysły na śniadania z owocami sezonowymi

Opublikowano 31.08.2020 r.
Wakacje to doskonały moment, by wykorzystać otaczające nas skarby w postaci owoców sezonowych. Doskonale jest łączyć je w codziennych posiłkach. A kto powiedział, że śniadania muszą być nudne i takie same każdego dnia? Poznaj 5 przepisów na śniadania na słodko z całego świata.

croissant

Domowy croissant z owocami

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 kostka drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 500 g masła

Dodatkowo:

  • 2-3 jajka do smarowania
  • płatki migdałów
  •  ulubione owoce sezonowe bądź np. dżem z czarnej porzeczki


Do ciepłego mleka pokruszyć kostkę drożdży i delikatnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Do dużej miski wsypać miskę, dodać sól, cukier, masło oraz rozczyn. Ciasto wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie włożyć je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, powykrawać z niego trójkąty, na każdy z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć. Gotowe rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut.

 

Sycylijska drożdżowa brioszka z owocami 

brioszka

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cynamon
  • ulubione owoce
  • lody

Ciepłe mleko połączyć z cukrem i drożdżami, a następnie odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić, połączyć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko, dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przestudzone rozpuszczone masło z cukrem oraz drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, zagniatać małe bułeczki i ułożyć je na posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć je ręcznikiem aż podwoją swoją objętość. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posypać cukrem i cynamonem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20-30 minut.

Drożdżowe brioszki na Sycylii są popularnym daniem śniadaniowym. Można je podawać w towarzystwie lodów czy owoców sezonowych.

 

Ukraińskie syrniki

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • do podania: owoce sezonowe lub dżem

Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać do niego jajka, cukier i mąkę. Z powstałej masy formować placuszki w dłoniach, obtaczać je w mące. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na odrobinie oleju na patelni. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Pyszne ukraińskie placuszki z twarogiem podane z owocami sezonowymi będą alternatywą dla codziennych i czasem już nudnych kanapek.

 

Marokańskie naleśniki msemen 

Składniki:

  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 700 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • owoce sezonowe i miód

Do dużej miski wsypać mąkę, kaszę, sól, drożdże i wlać letnią wodę. Ciasto wymieszać, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nałożyć na nią odrobinę ciasta przy pomocy łyżki i rozsmarować na patelni. Smażyć kilka minut na małym ogniu z jednej strony. Osuszyć na ręczniku papierowym i gotowe. Marokańskie placuszki podawać z owocami sezonowymi, polane odrobiną miodu.

 

Dutch Baby – pieczony holenderski naleśnik

dutch baby

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce, np. borówki
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni wstawić na 20 minut formę do tarty. Do miski wbić jajka i rozbełtać przy pomocy miksera. Dodać mleko, a następnie cukier, mąkę, sól, i kardamon. Miksować do połączenia składników. Wyjąć rozgrzaną formę do tarty, natłuścić ją masłem, a następnie wylać masę naleśnikową. Na wierzchu ułożyć owoce. Holenderski naleśnik Dutch Baby piec przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Doskonale smakuje na śniadanie i podwieczorek.

Ach te owocowe śniadania :-) Idealny sposób na miły poranek!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO