KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Kurczak pieczony na kilka sposobów

Opublikowano 12.09.2020 r.
Masz ochotę na pieczonego kurczaka i jednocześnie chcesz zaskoczyć pysznym i niebanalnym daniem swoich najbliższych? Przygotowaliśmy najlepsze przepisy! Zobacz, jak w prosty sposób przygotować znakomity obiad.

Kurczak pieczony z warzywami i kolendrą

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 pęczki kolendry
  • sól i pieprz
  • 2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

W miseczce połączyć olej, miód, sok z cytryn oraz sól, pieprz i wędzoną paprykę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć pokrojonego na mniejsze kawałki, umytego i osuszonego kurczaka. Wstawić go na kilka godzin do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, pomidorki koktajlowe pokroić na pół, a kolendrę umyć i osuszyć. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać go resztą zalewy, obłożyć plastrami cebuli, połówkami pomidorków koktajlowych oraz gałązkami kolendry. Piec przez 40-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z ryżem lub frytkami i lekką surówką.

 

Kurczak pieczony z czereśniami

Składniki:

  • 8 udek lub skrzydełek z kurczaka
  • 3 szklanki czereśni
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
  •  imbir
  • sól i pieprz
  • olej

Udka umyć i osuszyć. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć czosnek, imbir, oliwę z oliwek, miód i przyprawy. Natrzeć mięso i wstawić na całą noc do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka z pozbawionymi pestek czereśniami oraz gałązkami rozmarynu. Zalać resztą marynaty i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut do zarumienienia. Podawać z pieczonymi ziemniakami, mizerią i ulubioną surówką.

 

Kurczak pieczony w towarzystwie batatów i moreli

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 10 moreli
  • 4 bataty
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 3 czerwone cebule
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 5 goździków
  •  6 ziaren pieprzu
  • olej

Przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie natrzeć go przyprawami. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Warzywa umyć i osuszyć. Czerwoną cebulę pokroić w półplasterki, bataty w grubsze plastry, a pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa z kawałkami kurczaka i połówkami moreli. Całość polać miodem i skropić olejem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 70 minut. Podawać z ulubioną surówką.

 

Kurczak pieczony w sosie porowo-śmietanowym

Składniki:

  • 1 kurczak
  •  4 pory
  •  400 ml słodkiej śmietany 18%
  •  1 ser feta
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  •  olej

Pory umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju w rondelku. Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dobrze natrzeć ziołami i przyprawami. Włożyć go do naczynia żaroodpornego, dodać duszone pory, ser feta i zalać śmietaną. Całość zapiekać 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Danie doskonale smakuje z ryżem i lekką surówką.

 

Kurczak pieczony z jesiennymi warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak około 2 kg
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 gruszka
  • 2 jabłka
  • 6 śliwek węgierek
  •  6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • sól i pieprz
  •  olej

Rozmaryn posiekać, połączyć z majerankiem, pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem. Wysmarować kurczaka od środka i od zewnątrz. Następnie przygotować nadzienie. W tym celu umyć i osuszyć owoce. Jabłka i gruszkę pokroić na mniejsze kawałki, śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Kurczaka napełnić jesiennymi owocami, polać miodem i wstawić na około 1-1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Wypróbuj nasze przepisy na pieczonego kurczaka, a cała rodzina z pewnością będzie zachwycona!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO