Patisony w kuchni - jak smacznie przyrządzić?

Patisony faszerowane
Składniki:
- 5 patisonów,
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego,
- 4 czerwone papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów bez skórek,
- sól, pieprz, suszone oregano, papryka słodka i ostra w proszku do smaku.
Odciąć górną część patisonów, wydrążyć środek i delikatnie posolić wnętrze. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, doprawić przyprawami. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i posiekany miąższ patisonów. Na koniec dodać pomidory z puszki i chwilę gotować całość. Farszem nadziewamy patisony, nakrywamy odciętymi wcześniej "kapeluszami". Układamy na blaszce i pieczemy przez około 20-25 min w temp. 180 st. C.
Potrawka warzywna z patisonami
Składniki:
- 1 kg patisonów
- 600 g pomidorków koktajlowych - mogą być czerwone, żółte i fioletowe
- 400 g marchwi
- 3 duże cebule
- 7 ząbków czosnku
- 400 g śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g orzeszków ziemnych
- 4 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Marchew pokroić w półplasterki, cebulę w półtalarki, a groszek przepuścić przez praskę. Patisony pokroić w kostkę, a pomidorki na pół. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Następnie dodać marchew i patisony. Podsmażyć kilka minut, wlać 1,5 szklanki wody oraz sok z cytryny i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu pomieszać. Po 15 minutach dodać pomidorki oraz uprażone wcześniej orzechy. Po upływie 15 minut wlać śmietanę, całość doprawić. Potrawka warzywna z patisonami doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Może być podawana jako przystawka bądź główne danie na obiad lub kolację. Przed podaniem posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Zupa krem z patisonów
Składniki:
- 1,5 kg patisonów
- 3 marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- 4 ziemniaki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 litr rosołu
- 1 łyżeczka kurkumy
- oregano
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Umyte i osuszone warzywa obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Upieczone warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku i zblendować. Zupę podawać posypaną natką pietruszki z kromką chleba.
Pizza z patisonami
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki:
- sos pomidorowy
- 2 młode patisony
- 150 g żółtego sera
- 100 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- oregano
- bazylia
Najpierw przygotować ciasto. W tym celu do dużej miski wsypać mąkę z solą, dodać drożdże instant, olej oraz ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Patisona pokroić w plastry i podsmażyć, a filet z kurczaka pokroić w kostkę i również podsmażyć. Rozwałkować ciasto, posmarować je sosem pomidorowym, rozłożyć żółty ser, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, podsmażone plastry patisona i kawałki kurczaka oraz fasolkę szparagową. Przyprawić oregano i bazylią. Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
Bakaliowe ciasto z patisonem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki żurawiny
- 3/4 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 1,5 szklanki startego na tarce patisona
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 cukier waniliowy
W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej. Czekolady rozpuścić w mlecznej kąpieli, patisona obrać ze skórki i nasion, a następnie zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru soku. Startego patisona dodać do ubitych jajek, wsypać mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszać, a następnie przelać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Placki z patisonów
Składniki:
- 4 średnie patisony
- 8 dużych ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Cebulę drobno poszatkować, patisony i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Wszystko wrzucić do dużej miski, wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy. Całość wymieszać, nakładać łyżką na dobrze rozgrzany olej i piec na rumiany kolor z obu stron. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Następnie przygotować sos. Cebulę drobno poszatkowaną zarumienić na odrobinie oleju, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojony w mniejsze kawałki filet z kurczaka. Zarumienić, przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek kiszony i wlać 1 szklankę wody. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec zdjąć rondel z palnika, zabielić sos jogurtem naturalnym i podawać z plackami z patisonów.
A w Waszej kuchni zagościły już patisony? Życzymy smacznego!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|