KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
11 sierpnia 2020

Leczniczy anginowiec

Anginowiec (zwany też anginką, geranium, pelargonią pachnącą) rozpoznawalny jest po charakterystycznym świeżym, lekko cytrynowym zapachu liści. A jakie ma właściwości?

W środowisku naturalnym roślina występuje w południowej i wschodniej części Afryki. Starsze okazy dorastają do ok. 100 cm wysokości. Kwiaty są drobne w odcieniach czerwieni i różu, roślina zakwita jednak rzadko.

Pelargonia pachnąca posiada walory dekoracyjne, ale to nie jej jedyna zaleta. Dzięki włoskom, pokrywającym listki i łodygi, pochłania pyły zawieszone, przez co pośrednio pomaga w oczyszczaniu powietrza. Liście anginowca mają niepowtarzalny smak, dlatego poleca się je łączyć z czarną herbatą cytryną, imbirem i miodem. Geranium posiada właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Wspomaga leczenie anginy (na co wskazuje nazwa) oraz innych chorób gardła, a także może być pomocna przy zapaleniu ucha.

Anginowiec zawdzięcza swoje właściwości głównie olejkom zawartym w liściach. Na rynku dostępny jest olejek geraniowy, który stosować można między innymi do kąpieli, masażu, pielęgnacji skóry.

Roślina dobrze sprawdzi się w oknach wystawy wschodniej i zachodniej. W bezpośrednim nasłonecznieniu liście ulegają poparzeniu, a przy zbyt małej ilości światła są mniejsze, pędy bardziej wydłużone, a zapach zdecydowanie mniej intensywny. W okresie wegetacji odpowiednia jest temperatura pokojowa, zimą powinna być ona nieco niższa, tj. w granicach 10-15 st. C.

Pod względem podłoża nie jest zbyt wymagająca, więc doskonale sprawdza się ziemia uniwersalna dla roślin pokojowych, którą możemy wymieszać z keramzytem. Podlewanie pelargonii pachnącej powinno być raczej oszczędne, nie toleruje ona nadmiaru wody. Podłoże powinno lekko przeschnąć.

Anginowca możemy rozmnażać przez sadzonki zielne lub nasiona, ale ten sposób jest bardziej czasochłonny. Przesadzamy go na wiosnę do niezbyt dużych pojemników. Zaleca się nawożenie rośliny od wiosny do lata co ok. 2-3 tygodnie nawozami wieloskładnikowymi w płynie lub przeznaczonymi typowo dla pelargonii.

Należy unikać nadmiaru wody w doniczce, w przeciwnym razie nie unikniemy chorób grzybowych. Natomiast w zbyt suchych mieszkaniach może pojawić się przędziorek. Dobrze jest uszczykiwać pędy w celu pobudzenia krzewienia rośliny. Jeszcze około 20 lat temu pelargonia pachnąca była bardzo popularną domową rośliną doniczkową, być może z powodu swoich prozdrowotnych właściwości. Posiada ładny pokrój z ciekawymi liśćmi, jest dość łatwa w uprawie i przepięknie pachnie. Anginowiec sprawdzi się też jako roślina balkonowa czy tarasowa odstraszająca w lecie komary.

 

 

Paulina Barabasz

ŚODR w Częstochowie

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione