KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
3 sierpnia 2020

Focaccia - kulinarne dzieło sztuki prosto z Włoch

Dziś o „pięknym” i smacznym cieście, przypominającym pizzę, ale różniącym się od niej długością czasu powstawania i sposobem przygotowania. Pochodząca z Włoch focaccia, bo o niej mowa, to małe lub większe jadalne „dzieło sztuki”, któremu podoła największy laik.

Jej powstawanie można rozłożyć w czasie i zabrać się do jego dokończenia w odpowiadającym nam terminie. Focaccia jest przygotowywana metodą bez zagniatania, która polega na poddaniu ciasta wolnej fermentacji w niskiej temperaturze (np. w lodówce). Podczas tego etapu ciasto nabiera właściwej konsystencji i późniejszy wypiek ma wyjątkowo chrupiącą skórkę.

Składniki na blachę o wymiarach około 30 x 25 cm:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml),
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży „zaktywowanych” ciepłą wodą z łyżką mąki,
  • 2-4 łyżki oliwy i sól do posypania.

Sposób wykonania:

Do sporej miski dodajemy odmierzoną mąkę, wodę, drożdże i sól. Składniki mieszamy szpatułką do momentu, aż znikną mączyste paski. Ciasto jest lepkie i luźne. Na chwilę je wyciągamy, a do miski wlewamy 2 łyżki oliwy. Następnie ciasto z powrotem umieszczamy w misce i obracamy nim tak, żeby ze wszystkich stron było posmarowane oliwą. Miskę z ciastem przykrywamy i wkładamy do lodówki na 8-24 godz. W odpowiednim dla nas czasie smarujemy oliwą formę do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Palcami rozciągamy je na całą blachę i robimy wgniecenia w cieście. Zostawiamy je w ciepłym miejscu na 1,5-3 godz. na wyrośnięcie. Piekarnik nastawiamy na 250 st. C. W wyrośniętym cieście delikatnie robimy kilka dziurek palcem, oblewamy oliwą, możemy oprószyć solą gruboziarnistą lub dodać np. pomidorki, pieczarki, zieleninę wszelkiego rodzaju (podobnie jak w przypadku pizzy). Mnie urzekły obrazy ułożone z warzyw na focacci, (można nawet użyć płatków kwiatów), ale wystarczą np. same pomidorki koktajlowe z odrobiną rozmarynu. Następnie nasze dzieło wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 16-20 min., aż ciasto będzie zarumienione. Możemy je pokroić na paski lub kwadraty i podawać jako przystawkę lub kanapki.

Włoski smak może teraz zawitać także do Waszych domów :-)

 

Brygida Stroczyk

ŚODR Częstochowa

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione