Co zrobić z wiśni? Dżemy, soki, nalewki na zimę!

Wiśnie w żelu
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- około 2 szklanki wody.
Wiśnie zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną łączymy z 1/3 szkl. wody. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącej zalewy owocowej. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia. Wlewamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Idealny dodatek np. do domowych gofrów.
Dżem wiśniowy z kardamonem
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni,
- 400 g brązowego cukru,
- 2 cytryny,
- pół łyżeczki kardamonu.
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryn. Odstawiamy na około godzinę. Wiśnie wraz z uzyskanym sokiem przekładamy do garnka i gotujemy około 1, 5 do 2 godzin od momentu zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy kardamon.
Wiśnie w rumie
Składniki:
- 0,5 kg wiśni,
- szklanka cukru,
- szklanka białego rumu.
Wiśnie drylujemy, przesypujemy do słoika, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Słoik przykrywamy nakrętką, a nie zakręcamy. Odstawiamy na trzy tygodnie, co kilka dni potrząsamy słoikiem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie odcedamy wiście - wkładamy do słoiczków, zalewamy uzyskanym sokiem. Będą świetnym dodoatkiem do ciast. Pozostały sok wlewamy do butelek - powstała świetna nalewka wiśniowo-rumowa, która powinna jeszcze odstać przed skosztowaniem minimum 4 tygodnie.
Sok wiśniowo-jabłkowy z miętą
Składniki:
- 0, 5 kg wiśni,
- 0,5 kg jabłek,
- 5 dużych gałązek świeżej mięty,
- 350 ml wody,
- 500 g cukru.
Wiśnie i pokrojone na cząski jabłka zasypujemy cukrem i wlewamy do nich wodę, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy listki mięty, dokładnie mieszamy. Kiedy sok będzie klarowny, zlewamy go przez sito i ponownie gotujemy. Następnie przelewamy do butelek. Sok powinien odstać minimum tydzień.
Nalewka z wiśni
Składniki:
- 1,5 kilograma wiśni
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 litr wódki
- 1 litr wody
Wiśnie umyć, osuszyć i wypestkować. Pozbawione pestek owoce wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Całość zalać wódką, słoik zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Od czasu do czasu słoikiem wstrząsnąć. Po tym czasie nalewkę przecedzić, jeśli trzeba to dosłodzić i dodać wodę. Przelać do butelek i gotowe. Nasączone alkoholem owoce warto wykorzystać jako dodatek do słodkich deserów.
Wino wiśniowe
Składniki:
- 10 kg wiśni
- 5 kg cukru
- 1/4 kostki drożdży
- około 10 litrów wody
Połowę wiśni przełożyć do gąsiorów, a z pozostałych wycisnąć sok. Połączyć sok z cukrem i drożdżami i przelać do gąsiorów. Zalać wodą, zatkać czystą bawełnianą ściereczką i odstawić na 5 miesięcy w ciepłe i zacienione miejsce. Po tym czasie wino odcedzić i przelewać do butelek.
Z takim zapasem jesteśmy gotowi na nadejście zimy ;-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|