Tajskie dania w Twoim domu

Tajska zupa z kurczakiem
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 duże czerwone cebule
- 350 g dyni
- 300 ml mleczka kokosowego
- 300 g makaronu ryżowego
- 5 szklanek wody
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżeczki pasty curry
- 5 liści kaffiru
- 1 papryczka chili
- 1,5 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- świeża natka pietruszki
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zarumienić na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać do niej umyte, osuszone na papierowym ręczniku i pokrojone w mniejsze kawałki piersi z kurczaka. Chwilę podsmażyć i dodać pastę curry. Następnie obrać dynię, pokroić w kostkę i dodać ją na patelnię razem z papryczką chili pozbawioną pestek. Smażyć jeszcze kilkanaście minut, dodać sos rybny oraz liście kaffiru, wlać wodę i mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Ugotować makaron ryżowy. Zupę tajską z kurczakiem podawać z makaronem ryżowym oraz odrobiną świeżej natki pietruszki.
Pad Thai – popularne danie kuchni tajskiej
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Chow Mein
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 10 grzybów mun
- olej kokosowy
- 4 łyżki sosu Pad Thai
- 4 łyżki sosu rybnego
- 5 łyżek sosu sojowego
Makaron ugotować według instrukcji znajdującej się na opakowaniu. Filet z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku i oczyścić, a następnie pokroić w cienkie paski. Mięso z kurczaka marynować przez kilkanaście minut w sosie Pad Thai, rybnym i sojowym, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, pokrojone w paski i wcześniej namoczone grzyby mun, a następnie dodać kurczaka z zalewą. Smażyć kilkanaście minut, na koniec dodać makaron, jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe.
Kurczak po tajsku z pastą Tom Yum
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 350 g makaronu ryżowego
- 3 duże cebule
- 300 ml wody
- 4 łyżeczki pasty Tom Yum
- 1/2 łyżeczki bazylii azjatyckiej
- curry
- sól i pieprz
- olej kokosowy
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
Filety z kurczaka umyć, dobrze osuszyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużej miski, posypać papryką ostrą i słodką oraz zalać sosem sojowym. Marynować w lodówce przez całą noc. Makaron ugotować we wrzątku. Cebulę pokroić na cienkie piórka i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym. Posolić, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości przez kilka minut, a kiedy woda całkowicie wyparuje dodać marynowanego wcześniej kurczaka oraz pastę Tom Yum. Smażyć przez 10 minut, a następnie doprawić solą, pieprzem, bazylią i curry. Odcedzony makaron dodać na patelnię, wymieszać, podsmażyć i gotowe.
Thot Man Pla, czyli tajskie kotleciki rybne
Składniki:
- 500 g fileta z dorsza
- 300 g zielonego groszku
- 2 jajka
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 6 liści kaffiru
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek bułki tartej
- olej kokosowy
Filety umyć pod gorącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić je do dużej miski, dodać odcedzony groszek oraz wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Uformować małe kotleciki, usmażyć do zarumienienia z każdej strony i gotowe. Doskonale smakują w towarzystwie lekkiej sałatki i ulubionego sosu.
Chrupiące Spring Rolls – danie tajskie
Składniki na farsz:
- 1 małe zielone chili
- pęczek świeżej natki kolendry
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 5 grzybów mun
- 2 duże marchewki
- 1/4 małej główki białej kapusty
- 2 cebule szalotki
- 2 garści kiełków fasoli
- 0,5 szklanki makaronu ryżowego
- sól
- sos sojowy
- olej kokosowy
Ponadto:
- ciasto pszenne
- roztrzepane żółtko
Najpierw trzeba przygotować nadzienie. W tym celu połączyć przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, poszatkowaną kolendrę oraz sól i pieprz, a następnie wymieszać je do uzyskania gładkiej masy.
Na dobrze rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę podsmażyć na nim 1 łyżkę wcześniej przygotowanego nadzienia. A następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w długie cienkie paski marchewkę oraz kapustę, a także wcześniej namoczone i pokrojone w cienkie paski grzyby mun. Wszystko przesmażyć przez kilka minut, dodać makaron, łyżkę cukru i 6 łyżek sosu sojowego. Podsmażyć jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Wystudzić, a następnie połączyć z kiełkami. Gotowe ciasto pszenne pokroić na kwadraty i rozłożyć na papierze. Na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia, a następnie ciasto zawinąć w rulonik. Posmarować je żółtkiem, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut do zarumienienia z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku i gotowe. Doskonale smakują z sosem chili.
Kuchnia tajska jest jedną z najbardziej oryginalnych! Nasze propozycje to absolutna klasyka - musicie skosztować :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|