KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Ogórkowe przetwory na zimę

Opublikowano 18.07.2020 r.
Sezon ogórkowy w pełni. A to oznacza, że czas na ogórkowe szaleństwo. Przygotowaliście już mnóstwo słoików z ogórkami konserwowymi i kiszonymi na zimę? Nadszedł moment, by poznać inne pomysły na przetwory z ogórków.

ogórki po kaszubsku

Ogórki po kaszubsku

Składniki:

  •  5 kg małych ogórków
  •  2 szklanki soli
  • 1 kg cebuli
  •  5 dużych czerwonych papryk
  •  4 selery
  •  6 szklanek octu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki gorczycy
  • 4 łyżki kolendry

Ogórki umyć, zalać wodą połączoną ze szklanką soli i odstawić na noc. Cebulę pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski, a seler zetrzeć na tarce i posolić do smaku. Warzywa wymieszać i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować zalewę. Do dużego garnka wlać 12 szklanek wody i ocet, dodać cukier, gorczycę i kolendrę. Zalewę zagotować i przecedzić. W czystych słoikach ułożyć ogórki, na wierzch dodać warzywa, całość zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut.

 

Ogórki gyros na zimę

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 8 cebuli
  • 10 dużych marchwi
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 opakowania przyprawy gyros
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 0,5 szklanki oleju

Ogórki wyszorować szczotką w ciepłej wodzie, a następnie pokroić w plasterki. Posolić, wymieszać i odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w cienkie plasterki, przepuścić przez praskę czosnek, a następnie warzywa wraz z przyprawą do gyrosa i solą dodać do ogórków. Całość posypać cukrem, zalać octem i olejem i odstawić na 10 godzin. Od czasu do czasu wymieszać. Włożyć do czystych, wcześniej wyparzonych słoików wraz z zalewą i pasteryzować w garnku lub piekarniku przez 30 minut.

 

Ogórki w zalewie pomidorowej

Składniki:

  • 5 kg ogórków

Składniki na zalewę:

  • 3 l wody
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 350 g cukru
  • 4 łyżki soli
  • koper
  • 30 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ząbków czosnku
  • liście wiśni lub porzeczki

Ogórki dobrze wyszorować, a następnie moczyć przez 4 godziny w czystej wodzie. Po tym czasie przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wymieszać do rozpuszczenia cukru i soli. Wlać ocet i odstawić do przestygnięcia. Do słoików wkładać po łodyżce kopru, kilka liści wiśni lub porzeczki, ząbek czosnku oraz ziela angielskie. A następnie ciasno ułożyć w nich ogórki i zalać letnią zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut.

 

Ogórki w occie jabłkowym

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 8 średnich marchewek
  • 6 dużych cebul
  • 4 czerwone papryki
  • kilka główek czosnku
  • koper włoski
  • 1 opakowanie ziela angielskiego
  • 1 opakowanie liści laurowych
  • 1 opakowanie gorczycy białej
  • 1 opakowanie pieprzu w ziarenkach

Składniki na zalewę:

  • 0,5 l wody
  • 6 szklanek octu jabłkowego
  • 6 szklanek cukru
  • 6 łyżek soli


Ogórki wyszorować i wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Cebulę i marchewkę pokroić w plastry, a paprykę w paski. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć 1 baldachim kopru, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 ziarna pieprzu oraz 2 ząbki czosnku. Do słoików włożyć ogórki, a następnie zalać je wrzącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

 

Ogórki po meksykańsku

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 8 łyżek soli
  • 4 łyżeczki curry
  • 3,5 łyżeczki chilli

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku

Ogórki dobrze umyć i pokroić w grubsze plastry. Posolić i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie odlać sok, ogórki posypać curry i chilli. Zagotować wodę, z octem, cukrem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zalać zalewą ogórki i odstawić na całą noc. A następnie przełożyć je do słoików, zalać zalewą. Zakręcić i wynieść do piwnicy bez pasteryzowania.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
POWIĄZANE TEMATY:przetwory z ogórków
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO