KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Bezpieczny przepis na stóg

Opublikowano 17.07.2020 r.
Jeśli myślimy, że postawić stóg każdy może jak mu się podoba, to jest w błędzie.

To jak należy stawiać stogi określone jest przez rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. A więc, jak postawić bezpieczny stóg i to zgodnie z przepisami?


Przede wszystkim strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie może przekraczać powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3. 


Ale to nie wszystko. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:

  1. od budynków wykonanych z materiałów:
  • palnych - 30 m,
  • niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym - 20 m;
  1. od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;
  2. od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;
  3. od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m;
  4. od lasów i terenów zalesionych - 100 m;
  5. między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.

Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.

Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj