Bezpieczny przepis na stóg
To jak należy stawiać stogi określone jest przez rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. A więc, jak postawić bezpieczny stóg i to zgodnie z przepisami?
Przede wszystkim strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie może przekraczać powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3.
Ale to nie wszystko. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
- od budynków wykonanych z materiałów:
- palnych - 30 m,
- niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym - 20 m;
- od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;
- od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;
- od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m;
- od lasów i terenów zalesionych - 100 m;
- między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.
Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|